17. sep
Bygging: Det bygges mye i Hamar, men langt fra til en pris alle kan greie.
 
Lukrativ boligpolitikk ekskluderer de enslige
Det bygges nye blokkleiligheter på Hamar for tida: Teglgården, Torggata, Nordviken, Strandvegen, Stålverket, Lund/Voll, Vestbyen. Men inngangsbillettene på 3.4–7 millioner gjør det helt uoverkommelig for enslige og en-inntektsfamilier.

Publisert: 07.mai.2018 15:57
Oppdatert: 07.mai.2018 16:02

Kommunens bærekraftmål bør være å bygge miljømessig gode, varme og lydisolerte boliger. Til en spiselig pris også for enslige og en-inntektsfamilier – som snart er halve befolkningen.

I dag er det likevel fortsatt slik at kapitalinteresser styrer kommune-politikere. Ikke omvendt. Politiker- jåleriet med å være kjent som et økonomisk pressområde, får boligprisene til å stige mye raskere enn lønninger og pensjoner. - Det er vanvittig mye penger blant folk, sa en peismurer til meg, de bare spør hvor mye det koster og så kaster de pengene etter meg.

Hvilke inntektsgrupper snakker peismureren egentlig om? Jo, inntekter på 35-80.000 kroner i måneden, eller mer. Familier med to inntekter casher altså inn 70-160.000 kroner hver måned. Det er slike høy-inntektsgrupper som driver priser på boliger i været, og som får det til å koke blant kommune-byggherrer, utbyggere, meglere, advokater og håndverkere. På bekostning av enslige voksne, enslige unge, lavtlønte, familier med bare en forsørger, pensjonister. Her snakker vi om månedsinntekter på 15-30.000 kroner.

Nordviken, er den eneste utbyggeren som selger en boligtype til noe som ligner en overkommelig pris for enslige - 2.535 millioner kroner. Her får du en to-roms (hybelleilighet) på skarve 36 kvadrat - kjøkken og stue i ett, denne kombiløsningen er imidlertid lite praktisk siden du mister en hel vegg til møblering. Stuedelen rommer kun sofagruppe, salongbord og TV. Resten går med til kjøkken, vinduer og altandør. Husleien er lav, 2.100 kroner, i tillegg kommer boliglånet. En husleie på opp mot 10.000 kroner er derfor vanlig. Hvis du ønsker deg litt mer plass, kan Nordviken tilby deg en tre-roms på 61 kvadrat, til 3,4 millioner. Det sier seg selv: dette er ikke å ønske enslige velkommen inn.

I Hamar Arbeiderblad 19. april bringer byggherren Hamar kommune den gledelige nyheten til bolignøden at den tillater Ajer gård å bygge 45 nye boliger. Formålet for investorene, hevdes det, er investering og utleie. Underforstått – tjene penger. Enslige og en-inntektsfamilier må sannsynligvis se langt etter også disse leilighetene.

Dette er blodig urettferdig overfor enslige forsørgere, Hamar kommune. Ja, det er direkte umoralsk. Det som ikke er moralsk forsvarlig, er heller ikke politisk forsvarlig. Nå må politikere stanse en utvikling ute av kontroll ved å gå inn og regulere boligmarkedet og stille krav til utbyggere. Det gjelder også utleiemarkedet. Der spekuleres det i at et utleieobjekt leies ut til to personer. Altså kan en ta en utgangspris på 7.000 pr. måned og doble til 14.000.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke