Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
 
Lunkelia - ingenting er endelig avgjort
Snart skal lokalpolitikere og andre personer i byråkratiet avgjøre om Lunkelia på Sjusjøen skal bygges ut.

Publisert: 26.okt.2016 16:05
Oppdatert: 26.okt.2016 23:40

Pihls hovedforslag til atkomstvei er det aller dårligste for alle de som bruker Sjusjøen, dårlig for natur, friluftsliv, sti-/løypenett, bevaringsverdige kulturminner og setermiljø. Og veianlegget er helt overdimensjonert til 60 nye hytter: Fem meter bred ny bilvei i tillegg til den ca. 3–4 meter brede gamle veien som gang-/sykkelvei, vil gi sår i terrenget av 10-12-15 meters bredde.

Dette er helt unødvendig, malplassert og ødeleggende. Traséen krysser tvers gjennomen en av de to siste autentiske seterområdene på Sjusjøen, setrene er meldt inn som bevaringsverdige til kommunens arbeid med kulturvernminneplan. Traséen krysser sentralt skiløypenett og gjør at man må samkjøre Birkebeinerløypa og lysløypa over en ruvende skibru i seks meters høyde, sannsynlig med kapasitetsproblemer på grunn av stor skitrafikk vinterstid.

Pihl har sin egen begrunnelse for hovedforslaget: veien vil «konsentrere og forsterke opplevelsen av stedet Graaten/Sjusjøen». Pihl ønsker egentlig å lede trafikken fra flere hyttefelt – ikke bare det nye – ned til Graaten der de har egne økonomiske interesser. Området er i dag ubrøytet vinterstid og med svært begrenset trafikk sommerstid – en fredfull seteridyll som er lett tilgjengelig og hyppig brukt av turfolk. Med Pihls hovedforslag vil det forvandles til en «trafikkmaskin» med helårs gjennomgangstrafikk.

Hvis økonomiske særinteresser skal få avgjøre valg av vei – til så stor kostnad for alle de som bruker Sjusjøen – er det både direkte galt og veldig trist. I så fall kan det ikke være av mangel på informasjon og tydelige protester, for det har det vært nok av. I så fall er det av mangel på respekt for andre hensyn enn rent kommersielle.

Men ingenting er endelig avgjort. Så da lever vi i håpet om at: politikernes kompromissverden ikke legger føringer på grunn av kommuneøkonomi, at beslutningstakere som har aksjer i Pihl er inhabile, at ikke alle tror at Sjusjøen domineres av «hyttekonger», at ikke alle tror at hyttefolk er «til å melkes», at ikke alle er historieløse, at ikke alle tror at urbanisering av fjellet er en god ting, at noen mener at det å ake på snø og ikke vei er en god ting, at økonomi kun er en faktor i om Sjusjøen skal bygges ned, at nærområdet til Sjusjøen ikke skal være et shoppingstrøk, at gangveier er noe som hører byen til, at ikke alle tror at mulighet for utbygging av FB8 – som snek seg inn under radaren til folk flest – betyr at man må bygge ut.

Ja, det er lov å håpe at det er viktigere å spenne på seg skiene ved hyttedøra enn å parkere bilen, og at du kan nå snaufjellet uten underganger og overganger med seks meter høye bruer.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke