hacklink
buy instagram followers
19. sep
Utfartsområde: Lunkelia.
 
Lunkelia – planfaglig og planpolitisk mageplask

Publisert: 27.mar.2017 22:59
Oppdatert: 27.mar.2017 23:24

Da Lunkelia ble vedtatt som nytt hytteområde i kommuneplanen og dens arealdel i september 2014, skjedde dette til fortrengsel for tidligere bruksformål: «LNF med viktige friluftsinteresser». Tilsvarende gjaldt for de to adkomstløsningene som ble behandlet og innarbeidet i kommuneplanen og dens arealdel.

Etter at begge de ovennevnte adkomstløsningene, som senere har fått betegnelsene A og B, ble trukket tilbake som uaktuelle, har det blitt igangsatt konsekvensutredning av to nye adkomstløsninger, som har fått betegnelsene C og E. Rådmannen i Ringsaker har i brev av 22. mars innrømmet at «det er nok antagelig riktig… at vegalternativ C ikke er omhandlet i kommuneplanvedtaket» som ble truffet i september 2014. Det er grunn til å anta at innrømmelsen også gjelder alternativ B.

Det følger av plan- og bygningsloven § 11-6 at «Kommuneplanens arealdel fastsetter framtidig arealbruk for området og er ved kommunestyrets vedtak bindende for nye tiltak eller utvidelse av eksisterende tiltak…». Det følger videre av bestemmelsen at nye tiltak «ikke (må) være i strid med planens arealformål». Det følger av ovennevnte innrømmelse at adkomstløsning C (og B) er i strid med kommuneplanens arealdel, dvs. at denne eventuelt må endres for å etablere lovlighet i relasjon til nevnte bestemmelse i plan- og bygningsloven.

Kommuneplanen og dens arealdel er overordnet reguleringsplaner, som skal utarbeides og forankres innenfor de rammer og føringer som følger av kommuneplanen og dens arealdel. En konsekvensutredning skal inngå som del av beslutningsgrunnlaget for vedkommende plan; i dette tilfellet det nye forslaget til reguleringsplan for Lunkelia, med adkomstløsningene C og E – uten at det synes å bli lagt vekt på at et slikt forslag vil være ulovlig ved at ingen av adkomstløsningene har forankring i overordnet kommuneplans arealdel.

Ringsaker kommune og Pihl AS oppfordres med dette til å ta konsekvensene av ovennevnte forhold, dvs. å innstille arbeidet med konsekvensutredning som del av et nytt forslag til reguleringsplan for Lunkelia, i påvente av eventuell, og nødvendig, revisjon av kommune-planen og dens arealdel. Etter at kommunestyret i fjor høst i prinsippet vedtok at det kun var aktuelt med en svært begrenset revisjon av kommuneplanen og dens arealdel i inneværende kommunevalgperiode, vil eventuell, og nødvendige, endring først kunne bli tatt opp til behandling i neste kommunevalgperiode. Innen da kan også mange forhold ha forandret seg, sammenlignet med dagens situasjon.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke