hacklink
18. sep
Stikka: Da vårsola begynte å varme, kom 5-øringene fram.
 
«Lyckliga gatan, du finns inte mer»
Byhistorien: Kjell Haug skriver om bylivet for flere tiår siden, som et apropos til dagens aktuelle debatt om riving.

Publisert: 29.mar.2019 10:29
Oppdatert: 29.mar.2019 10:36

Hver gang jeg hører tonene fra Anna-Lena Løfgrens «Lyckliga gatan», nynner jeg med etter beste evne. For meg en likendes melodi. Men tar man for seg teksten, ramler stemningen fort ned: «Borta er huset, du finns inte mer, du har forsvunnit med hela kvarter, stillhet har teken ...»

Slik føler og opplever mange det i Norge, ja også i Hamar. Som gutt vikste jeg opp i ei gate med gamle bygårder og ikke særlig komfortable leiligheter, uten bad og klosett. Ja, utedoen var stort sett standard.

Her bodde folk tett på hverandre, men det lot ikke til å være noen hindring. Familiene besto stort sett av vanlige arbeidsfolk som håndverkere, forretningsfolk, jernbane-/postansatte og andre. Dette var kanskje med på å bidra til at man ikke merket at det var noen klasseforskjell i gata. Kravene var ikke så store, folk var fornøyde slik forholdene var, og med det ble det også godt samhold. Og det ga gata sjel.

Og navnet? Håkonsgata - aksen fra idrettsplassen (nye CC) til Strandgata (åttemetersplanet). Foruten to villaer på den ene siden og Holsetjordet (Petter Sinneruds plass) på den andre, besto gata av to- og treetasjers leiegårder. Og det fantes innimellom flere småbedrifter og foretak også. Det var malerverksted, boktrykkeri, brød- og melkebutikk, treskjærer, frisørsalong, bilverksted og kafe. Ja, til og med losjesal hadde plass her.

Sånn sett var vi godt rustet til å skaffe oss det mest nødvendige av det vi trengte. Gata fungerte jo også som lekeplass for oss, slik som slåball, gjemsel i bakgårdene og paradishopping. Stesielt for jentene, da. Og idrettsplassen lå ikke langt unna. Den ble et yndet sted for oss, både sommer og vinter. Jønna bodde jo i gata.

I min barndom bodde det merkelig nok vesentlig flere gutter enn jenter i gata, og klimaet kunne kanskje bli litt tøffere. Men det var aldri noen brutalitet å den grunn. Noen fant etter hvert ut at de ville røre litt på seg, og satset på videre studier eller reiste til sjøs. Det var vel ikke for ingen ting at gata fikk klengenavnet «Sjøfartsgata». Og det vokste fram flere personer som senere utmerket seg innen kulturmiljøet, idrettsbevegelsen, forretningslivet og politikken. Ingen nevnt og ingen glemt.

Når sola begynte å varme om våren, snøen smeltet og fortauene ble bare, hadde gata en slags høysesong. Da kom 5-øringene fram, og stikkakasterne fikk sin sesongdebut. Interessen for dette var godt kjent rundt om i byen, og det kunne være godt besøk på søndagsformiddagene. Mange møtte opp med lomma fulle av 5-øringer. Unge som gamle deltok i håp om å sikre seg noen slanter. Det gjaldt å være nærmest stikka, slik at man kunne få riste først (kjent uttrykk innenfor miljøet). Under denne seansen kunne stemningen ble ganske amper fra tid til annen.

I dag er husene og gårdene som vendte mot Vangsvegen og Fuglsettomta revet. «Dom finns inte mer». Bare Kompanigården og Stendahlgården står igjen. Fuglsettomta er i dag en stor parkeringsplass.

Noe av sjela er således borte. Men vi håper at resten av de nevnte gårdene får stå. De ser ganske så bra ut i deag, nyoppusset. De av oss som lever i dag håper fortsatt at husene vil være der, så vi har noe å minnes og se tilbake på, og at Håkonsgt. (Sjøfartsgata) fortsatt får være Håkonsgt. Men pr. i dag er tanken om riving av eldre, verneverdige bygninger dukket opp igjen, og flere interessenter melder seg stadig vekk. Så man kan vel aldri være sikker.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke