Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
LØVETANN klarer seg: Å tro på seg selv og egne muligheter er unektelig bra! Men (alt for) mange faller utenfor. foto: liv NERDRUM
 
Lykkepress på barn og ungdom
Barn og ungdom bombarderes av en samfunnsnorm som oppfordrer til å søke lykken. Men langt fra alle lykkejegere lykkes. Til ettertanke?

Publisert: 12.okt.2015 04:00
Oppdatert: 12.okt.2015 09:15

At lokalpolitiker i Stange, Eva Søgnebotten, selger det hun selv kaller «lykke-tips», er betenkelig. (Om ikke muligens på grensen til det spekulative?)

I dagens samfunn er kanskje kravet om å være lykkelig noe som bør dempes, og ikke fremelskes. Mange sliter ihvertfall i dette rotteracet:

Spesialist i klinisk psykologi, Per Are Løkke, har slått alarm i en kronikk. Han mener samfunnet framstilles som mulighetenes mekka. Reglene synes å være; stå på og gi alt! Så skal alle dine drømmer åpenbare seg. Eller nok en utgave av «flink pike»-syndromet?

Filosofien er at du skal høste av det du sår. Du er fri til å velge - men vent! - er nå alle egentlig det?

Nei, mener Løkke.

Å tro på seg selv og egne muligheter er unektelig bra! Men (alt for) mange faller utenfor. Hvorfor?

Arrene etter krenkelser og forsømmelser i omsorg, gir en indre ufrihet. Noe som manifester seg i den ytre virkeligheten. Løkke kaller slike barn «smertearbeidere».

For disse barna er det ekstra smertefullt vokse opp i vår tid. De har rett og slett nok med seg selv - og egen smerte. Valgfriheten vi alle tar for gitt er frarøvet dem. De har ikke fått den ballasten de trenger for å kjempe for et godt liv.

Det sier seg selv at et samfunn som til de grader verdsetter prestasjoner, gjør mindreverdfølelsen bare enda sterkere hos disse barna.

Bruddstykkene i erfaringer og personlighet, gjør at de må sette alt inn på å overvinne det vonde, og egen hverdag. Det er ikke mye å møte stadig økte krav på.

I «vinn eller forsvinn»-samfunnet er det ikke mange som spør hvordan det egentlig står til. Det hører ikke hjemme i en tid hvor fasadesnekring er det som gjelder.

Fallhøyden øker dermed. Det produserer tapere. Og disse barna har det så vondt nok fra før.

«Smertearbeiderne» lider i det stille. Med de byrder som urettmessig er blitt pålagt dem. Det er ikke mye å bygge lykke på, eller?

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke