15. sep
Klima: Byråd Lan Marie Nguyen Berg snakket om klimautfordringene vi står overfor.Foto: Terje Bendiksby, NTB scanpix
 
Lytt til ungdommen i klimaspørsmål!

Publisert: 22.okt.2018 13:29
Oppdatert: 22.okt.2018 13:43

!I min rolle som ordførerkandidat, har jeg mye å lære og mange å lytte til.

For ikke lenge siden lyttet jeg til Lan Marie Nguyen Berg, byråd for Miljø og Samferdsel i Oslo, som holdt et meget godt innlegg om klimautfordringene vi står overfor. Og i så viktige spørsmål, er det etter mitt skjønn viktig at vi kan jobbe tverrpolitisk - til det beste for alle, og ikke minst for de som kommer etter oss. Med flommen i Skjåk ferskt i minne, levnes det liten tvil om at vi får villere og våtere vær i tiden som kommer, og at det vil gi alle myndigheter fra kommune, fylkeskommune til stat utfordringer framover.

LES OGSÅ: Sjefredaktør Carsten Bleness: En bomring for å redde jordas klima.

Det var spesielt én setning Lan Marie sa, som festet seg i hodet mitt, og den slipper ikke taket:

-Dagens ungdomsgenerasjon er de første som virkelig opplever klimaendringene i samfunnet, og denne generasjonen er trolig den siste som kan gjøre noe med det.

Det er sterkt! Tenk om hun har rett?

Det er mange som har snakket om klima og klimautfordringer i mange tiår uten det har kommet noe særlig ut av det. Det har i hovedsak vært teorier og teoretiske betraktninger, og diskusjoner i politiske debatter og fagmiljøer. For at det skal monne, må vi også evne å ta noen beslutninger som skaper endring, og ikke minst følge opp de avtalene vi har forpliktet oss til.

LES OGSÅ: Stem på noen som tør!

Parisavtalen, som ble vedtatt under klimatoppmøtet 12. desember 2015, og signert av 175 land på jordens dag 22. april 2016, sier at klimagassutslippene skal betydelig ned. Når vi kommer til andre halvdel av århundret skal vi ha netto nullutslipp. Det vil si at menneskeskapte utslipp ikke skal være større enn naturens opptak av klimagasser. Dette er viktig for å begrense oppvarmingen av kloden. Målet er at temperaturøkningen skal være maksimum to grader. Vi er langt unna dette målet, men verden er i ferd med å bremse oppvarmingen. Det ville ikke skjedd uten avtalen.

Forskerne sier at vegtrafikken står for halvparten av utslippene, og at transport er den største kilden til klimagassutslipp i Norge. Her kan både transportnæringen og vi som bileiere ta riktige valg gjennom å velge kjøretøy som er de mest skånsomme for klimaet, men vi har også en jobb å gjøre med å kreve at det tilrettelegges for:

• En arealpolitikk som reduserer transportbehovet

• Bedre utvikling av kollektivtilbudet

• Tilrettelegging for flere gang- og sykkelveier

• Bedre informasjon og mer kunnskap om hvordan hver enkelt kan bidra med å redusere klimautslipp i hverdagen, både som bedriftseiere og som forbrukere.

Med bakgrunn i alt dette blir jeg glad når Natur og Ungdom provoserer og er rebeller i Hamar, tegner sykkelfelt i Strandgata (som noen kaller tilgrising) og kritiserer kommune, fylke og stat for at vi ikke har fått til mer i sykkelbyen Hamar. De har jo helt rett. Mitt bidrag vil være å sette dette høyere på den politiske dagsorden.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke