hacklink
buy instagram followers
18. sep
 
Må bruke vann med mer respekt

Publisert: 21.mar.2018 13:59
Oppdatert: 21.mar.2018 14:05

Gratulasjoner til alle borgere av jordklode vår. I dag er det FNs verdens vanndag. Målet er å sette fokus på utfordringer knyttet til vann og å informere om naturens egne løsninger på verdens vannutfordringer.

Alle skapninger itrenger vann. Mennesker er ikke unntak. Kroppen vår består av opptil 60 prosent vann, blodet er 82 prosent vann og lungene er nesten 90 prosent vann. Vi mennesker drikke fem ganger vår egen vekt for å erstatte fordampningen og holde oss i live.

Vi er så heldig i Norge at vi finner deilig, rent drikkevann i krana vår. Sånn er det ikke i hele Europa. For eksempel i England og Irland smaker kranvannet helt forferdelig. Enorme mengder med klor brukes for å rense vannet så det kan drikkes. Men dårlig smak på drikkevann i noen land i Europa er bare luksus problem når man tenker om 1,8 milliarder mennesker som har ikke tilgang til rent vann.

Utfordringer med vannforsyning er ikke nytt. Fem storbyer er på vei til å gå tomme for vann, etter veldig tørre perioder og rike menneskers overforbruk av ressurser. Heldigvis har dato for disse byene når de går tom for vann blitt utsatt.

Hva skal man gjøre med vårt felles drikkevann? Kanskje sette større pris på det? Og jeg mener ikke større kommunale avgifter, men bruke vann mer bevisst, mer med respekt. Vi tar drikkevann som en selvfølge, men det er ikke lenger en to år siden vannet var borte i tre dager i Gaupen. Midt på sommeren, uten vann, det gikk en kule varmt både her og der hos folk i nabolaget. Vi ble smertelig klar over hvor lettvint det er med vann i krana til veldig mange gjøremål i hverdagen.

Men sporadiske problemer Ringsaker har med forvaltning vannledninger, og er generelt ikke min største bekymring i vannproblematikken på Hedmarken. I 2016 kom NIVA ut med rapport om nye miljøgifter som mikroplast og silokaner i norske innsjøer. Mjøsa ble kalt en av de mest forurenset innsjøer i vestlig verden med nye miljøgifter. Man kan spørre hvem som har ansvar for slik situasjon? Men det er vi alle sammen – norske husholdninger – som bruker renholdprodukter og kosmetikk som inneholder stoffer som vår kommunal selskap HIAS ikke klarer å rense fra avløpsystemet vårt før den havner i Mjøsa.

Heldigvis har kommune og fylke våknet etter politisk press fra de grønne på begge sider av Mjøsa. Ny mjøsaksjon er i gjære, kanskje akkurat i dag, på årsmøtet til Vassdragsforbundet for Mjøsa og tilløpselver vil dette kunne skje. Jeg er i alle fall der for å komme med forslaget at de støtter seg til en ny mjøsaksjon.

Gruppeleder Ringsaker MDG

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke