hacklink
17. sep
Hjelp: Den hjelpen barnet ber om skal være lett tilgjengelig.Illustrasjon: NTB scanpix
 
Må bygge sterkere lag rundt det enkelte barn
Hamarhjelpa: En åpen dør inn for alle barn, ungdom og foreldre som trenger hjelp.

Publisert: 16.aug.2019 12:18
Oppdatert: 16.aug.2019 16:42

Tidlig innsats for støtte i barn og unges liv, gir mindre frafall fra skolegang, bedre helse og bedre livskvalitet. Hva er vel mer fortvilende enn å få vite at barnet ditt eller ungdommen din kunne hatt et bedre liv, hadde man bare forstått litt tidligere hva som var vanskelig.

Eller sagt på en annen måte, at noen i det hele tatt hadde fanget opp at barnet eller ungdommen hadde det vanskelig. Et problem som kanskje startet i det små som en liten utfordring fysisk eller psykisk, men som fikk vokse seg større fordi det ikke fantes noen å snakke med. Ingen å lene seg på, betro seg til eller speile virkeligheten med.

For det er jo ikke slik at vi som foreldre alltid ser og hører hva som foregår i skolegården, i sosiale medier eller på idrettsarenaen. Og det er heller ikke alltid slik at selv om vi er de viktigste tillitspersonene i de unges liv, så vil de fortelle oss alt. Men det er like fullt vårt ansvar å følge med i de unges liv og sørge for å gi dem all mulig støtte, så ingen faller utenfor på grunn av mobbing eller psykiske problemer.

Hamar Arbeiderparti, Hamar SV og Hamar Rødt mener derfor at alle voksenpersoner må ta et større ansvar for å se det enkelte barn, og hjelpe dem med det de har behov for på barnas arena. Hvis et barn har et behov skal hjelpen komme raskt og uten byråkratiske prosesser. Barns behov skal følges opp med den respekt og kjærlighet som er nødvendig. Barn skal kjenne seg trygge på at de kan melde om behov til voksenpersonene de har rundt seg, og vite at de blir fulgt opp. At hjelpen og den voksne er tilgjengelig, ufarlig og til å stole på.

Det betyr at alle fagpersoner som jobber med barn og ungdom må bidra sammen for å bygge sterkere lag rundt det enkelte barn. Hamar Arbeiderparti, Hamar SV og Hamar Rødt ønsker å utvikle en modell for utvikling av et systematisk samarbeid som vi har kalt Hamarhjelpa. Det er inspirert av Stangehjelpa, som har blitt en stor suksess gjennom et effektivt førstelinjeapparat som avdekker behov raskt og som leder til riktig hjelp.

Det betyr at hjelpen skal være lett tilgjengelig og den første voksne barnet betror seg til er den som følger opp i fortsettelsen. Barn og ungdom skal slippe å bli kasteballer i systemet. De skal slippe stadig å sendes til nye eksperter når de forteller om noe som den voksne mener er for vanskelig å håndtere, eller på grunn av manglende kapasitet.

Hamarhjelpa er tverrfaglig sammensatt og de som jobber der styrker hverandre og bidrar til at barnet får god hjelp av høy kvalitet på lavest mulig nivå. Det er til det beste for barnet og gir langt bedre resultater. På denne måten blir ikke problemer sykeliggjort og barnet slipper å føle avmakt ved stadig å måtte forholde seg til nye hjelpere. Det er normalt ikke alltid å ha det greit, og da må vi som voksne gjøre det normalt å hjelpe. Det er lovfestet at alle skal ha det fint på skolen, da bør vi også klare å hamle opp med det som eventuelt skjer utenfor skolen, slik at vi får gode miljøer for de unge.

Hamar Arbeiderparti, Hamar SV og Hamar Rødt ønsker å styrke arbeidet med barn og ungdom med de stillinger som er nødvendig for å få en tverrfaglig og robust Hamarhjelp som har en åpen dør inn for alle barn, ungdom og foreldre som trenger hjelp, på deres arena, med de problemer de måtte ha. Store eller små utfordringer, barn og ungdom skal slippe å bli offer for et fragmentert system som ikke greier å samarbeide. Med Hamarhjelpa kommer hjelpen til deg, der du er, tilpasset dine behov. Og den skal være nyttig.

Birgit Valla

leder Hamar Sosialistisk Venstreparti

Tom Sagen

ordførerkandidat Hamar Sosialistisk Venstreparti

Thore Johan Nærbøe

Leder Hamar Rødt

Svein Ørsnes

ordførerkandidat Hamar Rødt

Hilde Nyutstumoen

leder Hamar Arbeiderparti

Aud M. Riseng

ordførerkandidat Hamar Arbeiderparti

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke