Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
20. sep
 
Må mobilisere sjølinnsikten
Hemsedalsaken

Publisert: 17.aug.2016 04:00
Oppdatert: 17.aug.2016 10:33

De fleste har vel nå fått med seg at tre menn er frikjent for å ha dopet ned og voldtatt ei ung jente mens de var på guttetur i Hemsedal. Tre meddommere sørget for at kjennelsen ble «ikke skyldig». Har det så noe med saken å gjøre at det er snakk om tre etnisk norske besteborgere, og ville det vært lettere å få dem dømt hvis de hadde vært NAVere med feil lukt og feil farge (har rappet den av Dum Dum Boys)?

LES OGSÅ: Voldtektsdom og gapestokk

Ja, det tror jeg. Betyr det at meddommerne er rasister? Ikke nødvendigvis. Vi er slik skrudd de fleste av oss at vi gjerne gir folk som ligner oss sjøl mer «slakk» enn folk som ligner mindre på oss sjøl. Det er ganske almennmenneskelig. Men det er samtidig et sjølstendig ansvar å mobilisere den sjølinnsikten en trenger for å være klar over problematikken. Ikke minst er dette viktig når en skal avgi kjennelse i straffesaker.

LES OGSÅ: Nordhus-effekten

Gjør en ikke det, kan konsekvensen i verste fall bli at en avsier kjennelser som i praksis går inn i et diskriminerende mønster; og sjøl om det ikke blir gjort bevisst, er resultatet like ille som om det skulle vært snakk om bevisst diskriminering. Så hører jeg innvendinga om at vi på venstresida er omvendte rasister fordi vi er for redde for å kritisere innvandrere. Ja; den kritikken er i mange tilfeller fortjent. Men det er ikke det som er problemet akkurat her.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke