Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
Sykehus: Det er nødvendig å rekruttere den beste ekspertisen.Foto: Gorm Kallestad, NTB scanpix
 
Må ta hensyn til rekruttering
Nytt sykehus: Kvalifisert helsepersonell er avgjørende for kvalitet og pasientsikkerhet.

Publisert: 21.jan.2019 13:45
Oppdatert: 21.jan.2019 15:16

Styret i Helse Sør-Øst skal behandle innstillingen til nytt sykehus for Innlandet i sitt neste styremøte. Et nytt sykehus med samling av funksjonene er en absolutt nødvendighet for Innlandet.

Sykehuset Innlandet fattet i sitt styremøte 20. oktober 2017 vedtak om bygging av ett knutepunktsykehus ved Mjøsbrua og utredning av døgnaktivitet på ett til to akuttsykehus i tillegg, der tenkt lokalisering er Lillehammer og/eller Elverum. Knutepunktsykehuset er planlagt lokalisert ved Mjøsbrua som et politisk kompromiss. Det ligger sentralt dersom man trekker linjer fra Innlandets ytterpunkter. Ved fortsatt akuttfunksjon på Lillehammer er valget av lokalisering av nytt sykehus ved Mjøsbrua ikke like selvfølgelig.

Det har vært mange innvendinger mot å legge et nytt sykehus utenfor en av de større byene. Det diskuteres reiseavstand for pasienter, miljøhensyn og byutvikling.

De aller fleste av oss vil ikke trenge sykehusinnleggelse. Et sykehus er til for de sykeste pasientene. En stor andel pasienter vil få sin behandling utenfor sykehuset, i kommunehelsetjenesten og distriktspoliklinikker.

God kvalitet på behandlingen og kompetanse er avgjørende for resultatet både når det gjelder helbredelse og overlevelse.

Kunnskapssenteret lager oversikter over kvaliteten på helsetjenester, blant annet «30 dagers overlevelse», som måler hvor mange som overlever 30 dager etter utskrivelse fra sykehusene. De siste årene har Hamar hatt førsteplass, mens Kongsvinger og Gjøvik har hatt de lite ærefulle to siste plassene på denne listen. Likevel går befolkningen i disse byene i fakkeltog for bevaring av sitt lokalsykehus. De friske er opptatt av arbeidsplasser.

I min tid som lege har jeg aldri opplevd at en pasient sier nei til å reise til Oslo Universitetssykehus, St. Olav eller Haukeland dersom den nødvendige behandlingen gis der. Pasienter ønsker det beste behandlingstilbudet, ikke nødvendigvis det geografisk nærmeste sykehuset.

For å oppnå god kvalitet på spesialisthelsetjenesten må vi rekruttere den beste ekspertisen. Vi må gjøre det attraktivt å søke seg til Innlandet. Det er den friske delen av befolkningen som skal sørge for gode helsetjenester til de som trenger det.

Attraktive boområder, logistikk i hverdagen med nærhet til skole, barnehage og arbeidsted, arbeidsmarkedet for familiemedlemmer, kulturtilbud og oppvekstvilkår for barna er avgjørende for å trekke til seg ønsket arbeidskraft. Dette er typiske bykvaliteter.

Når styret i Helse Sør- Øst skal behandle denne saken forventes det at de gir tilslutning til et nytt sykehus for Innlandet. Det er imidlertid viktig at de tar hensyn til rekrutteringsspørsmålet. Hvor er det størst sannsynlighet for at vi får rekruttert nødvendig personale?

Et sykehusbygg uten kvalifisert helsepersonell er ingen tjent med.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke