buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
20. okt
 
Machokulturen - et feministisk problem
Kvinnedagen 8. mars er selv i 2018 blant årets viktigste dager.

Publisert: 08.mar.2018 15:16
Oppdatert: 08.mar.2018 15:16

           Til tross for at vi i Norge har kommet en lang vei, viser ulikhetene i lønnsnivå samt #metoo-kampanjen at vi fortsatt har et stykke å gå. Det faktum at selv abortloven trues viser at en holdningsendring er sårt trengt.

          Machokulturen er et annet eksempel på hva slags holdninger som fortsatt florerer. Sentralt i machokulturen ligger en overbevisning om tradisjonelt mannlige (macho) trekk er forbeholdt menn, samtidig som feminine trekk er forbeholdt kvinner. En mann skal, for å sette det hele på spissen, være muskuløs, ha en sterk og fremtredende personlighet og helst ikke vise så mange følelser, mens en kvinne skal være slank, ha former og fremstå som mest mulig attraktiv for menn.

          Først og fremst er det viktig å presisere at disse trekkene i seg selv ikke er negative; å være slank og muskuløs fører meg seg positive helsegevinster. Man skal selvfølgelig få lov til å være seg selv! Men der oppstår også et sentralt problem med machokulturen: det er forutbestemt hvordan du ideelt skal se ut å oppføre deg basert på hvilket av de to tradisjonelle biologiske kjønnene du hører til. Anser du deg selv som mann eller kvinne, eller hva som helst annet, så er du det, uavhengig om du liker å lage mat eller å spille fotball.

          Hva gjør machokulturen til en kvinnekamp? I machokulturen står som sagt de macho trekkene sentralt, og veien til mannssjåvinisme er ofte veldig kort. Kvinner er der for å tilfredsstille menn, og mer feminine menn blir sett på som «mindre mann». Det er altså en tanke om at feminine trekk er svake, lite ønskelige trekk. De er mindre verdt. Dette fokuset på hvordan feminine trekk er svake trekk og i noen tilfeller feil gjør machokulturen til en feministisk kamp fremfor en likestillingskamp.

          Et stadig voksende kroppspress på tvers av kjønn har også røtter i machokulturen. Nåløyet for hva som er «riktig» oppførsel og utseende blir skremmende nok bare smalere og smalere. Spesielt vond blir machokulturen for de som ikke føler de passer inn i noen av de to tradisjonelle kjønnene.

Det er dog ikke bare å endre holdninger over natta. Det tar tid. Mer fokus helt ned i barneskolealder vil definitivt kunne bidra. I hjemmet kan man også føre holdningsendringer, eller rettere sagt holdningsforming, ovenfor barn. Ved å la barna være med å styre litt selv, istedenfor å dytte dem på plass. Vil din datter lage mat og din sønn spille fotball er det naturligvis helt greit, men så fort man begynner å dytte barn i forskjellige retninger kan problemer oppstå. Lær gutter at det er greit å snakke om følelser, og fortell jenter at de også selvfølgelig kan bli ledere. Kanskje det viktigste vi gjør er å stoppe og behandle jenter som jenter og gutter som gutter, og heller behandle alle som mennesker.

Jeg er feminist. Ikke fordi jeg vil at kvinner skal ha fler rettigheter enn menn. Jeg er feminist fordi kampen mot machokultur er feminisme. Feminisme angår oss alle.

Hamar Rød Ungdom

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat