hacklink
18. sep
 
Makrellstørje-mordet

Publisert: 20.des.2016 17:05
Oppdatert: 20.des.2016 17:36

I høst var det en stakkars liten makrellstørje på 370 kg, som helt uskyldig forvillet seg inn i en laksemerd. Makrellstøra gjorde bare det makrellstørjer er programmert for å gjøre; den spiste fisk. Dette var så lite populært hos lakseeieren at makrellstørjen ble kaldblodig myrdet.

Jeg har nå med spenning ventet på reaksjoner i media på dette mordet, men så langt intet. Her er det mange som har forsømt seg.

For det første lurer jeg på hvorfor man ikke prøvde forebyggende tiltak først? Det måtte da være enkelt for lakseeier å passe på laksen sin? Vi snakker da om et inngjerdet område av begrenset størrelse? Det er bare å slippe nedi nok dykkere med pepperspray eller signalpenner, så kan de passe laksen. I verste fall må man ha en dykker pr. laks, men så pass får de jammen gjøre for å ta vare på laksen sin. Dette må selvfølgelig skje døgnkontinuerlig, dersom man da ikke velger å ha laksen i nattkve.

Tenk dessuten at makrellstørjea kan ha vært et alfadyr. Når det ble tatt ut, er det høyst sannsynlig at makrellstørjeflokken går for full spredning og angriper oppdrettsanlegg langs hele kysten. Og tenk på de stakkars, søte makrellstørjebarna, som nå ble uten forelder! Tenk å la vill fisk lide slik fordi menneskene ikke kan passe på husfisken sin.

Makrellstørj ble brutalt myrdet, selv om ingen vet hvor mange makrellstørjer som fins i norske farvann. Kanskje bare noen hundre? Og hvorfor ble ikke makrellstørja genetisk testet før den ble fjernet? Tenk om den hadde spesielle russiske gener som var helt essensielle for at den opprinnelige, norske makrellstørjestammen skulle overleve?

Jeg har aldri hørt om at noen konsulterte makrellstørjenemnda og forvaltningsplanen for makrellstørje. Det er ingen tvil om at her må noen ha forsømt seg. Kanskje planen ikke er god nok? Det kan helt sikkert settes inn betydelige ressurser hvis vi skal få en kvalitetsplan. Dette er uansett en god satsing, ettersom vårt ellers så levedyktige byråkrati trenger stadig nye oppgaver for sin knoppskyting.

Hvor blir NRK (Norsk Rovdyr Kringkasting)? Har de glemt å sende koseprogrammer som forteller hvor sterk, vakker, kjærlig og ufarlig makrellstørja er? Hvor er ligaen for makrellstørjas rettigheter? Hvor er makrellstørjas venner, hvor er makrellstørjas røst?

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke