16. sep
 
«Makt, plast og gift»

0
Publisert: 29.feb.2016 04:00
Oppdatert: 29.feb.2016 10:06

«Makt, plast og gift», heter en bok skrevet av svenske Ethel Forsberg. Hun følte seg motarbeidet av industrien, derfor denne boka. Nå har hun vært på norsk TV, så det kan være aktuelt å ta opp igjen noe i boka som kom ut i 2014.

Spesielle stoffer som omdanner hard plast til myk plast kan være giftig. En må derfor være obs. når en kjøper leker til de minste, de putter jo alt i munnen. I hansker kan det være brukt mykgjørende plast. Det finnes latexhansker godkjent for næringsmiddelindustrien om en vil bruke hansker til oppskjæring av kjøtt eller til istandgjøring av fisk.

Hva med hanskene som blir brukt i helsevesenet? Vi vet jo at glass,stål og keramikk er trygt å bruke ved tilberedning av mat. I plastkoppene for mat skal en se etter glass, gaffelmerke. Men er det trygt å bruke dem til varm mat? Når det gjelder matpapir, kjøkkenrull og bakepapir skal en se etter svanemerke. Akrylamid er et giftstoff en forbinder med plast,men det forekommer jo også i mat.

Av andre ting vi forbrukere kan lure på og som en skulle ønske at mattilsynet her i Norge kunne informere om er, aluminium og aluminiumsfolie Det hører ikke sammen med varm mat har vi lest. Aluminium er glemsomhetsmineralet. Når så mat fra frysedisken i en aluminiumspakning kan gå rett i stekovnen hjemme, er det så bra?

Sannsynligvis var den varm da den kom i denne pakningen, så å få den i noe tryggere når en varmer den opp hjemme, hjelper vel ikke så mye? Poser for varm mat er også foret med aluminiumsfolie. Det er jo særlig barna vi vil beskytte. De eksponeres jo for langt flere skadelige kjemikalier en for femti år siden forteller Forsberg.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke