17. sep
 
Mange brudd også i Norge

Publisert: 27.des.2018 11:01
Oppdatert: 27.des.2018 11:05

Vi leser, hører og ser stadig ting som er brudd på menneskerettighetene, uten at vi akkurat konkret har satt oss inn i hva disse 30 artiklene sier. Det var 10. desember 1948 at De forenede nasjoners generalforsamling kom med verdenserklæringen om menneskerettighetene.

I dag kan vi si som Ibsen: «Tenke det, ønske det, ville det med, men gjøre det?» Vi tror jo at i opplyste Norge kan det ikke være mange brudd. Men når vi leser aviser og prøver å følge med i det som skjer, kan det vel være mange brudd her også. Spesielt tenker jeg på å bli fratatt sitt statsborgerskap når en ikke har rettigheter noe annet sted. Det må jo være forferdelig for den som blir utsatt for dette, og det er også brudd på artikkel 15 i denne erklæringen. Mange lever i skjul her og har ikke rettigheter av den grunn. For dem uten statsborgerskap må det bli spesielt vanskelig ved sykdom. Jeg har hørt at det er en hemmelig adresse hvor en kan henvende seg. Bra at noen vil hjelpe.

Dette med nedverdigende behandling er også brudd. Artikkel 5 sier noe om det. I artikkel 23, punkt 2 står det: Enhver har uten diskriminering rett til lik betaling for likt arbeid. Der kan jo kvinner være diskriminert, det er vi blitt vant til. Det står også at folkets vilje skal være grunnlaget for offentlig myndighet.

Best ikke å nevne mer, men i Klassekampen leste jeg noe som «Pil» hadde skrevet. Det var en samtale med Gud og noe av det og lød slik: «Kjære Gud, er du tilfreds med ditt skaperverk?» Av en lengere samtale tok jeg ut dette: «At vi ikke behandler våre utenlandske medmennesker som mennesker, må du også se forbi. Vi står på kravene for å bevare det flotte landet vårt og den norske kulturen. Når folk fra fattige land banker på døra og ber om en matbit, må vi vel kunne stille krav til dem, Gud? Vi er jo ikke akkurat rasister, bare føre var. Hvis du sender din sønn igjen, kan han kanskje hjelpe oss.»

Det skal være et kontor et sted hvor det sitter jurister og tar imot anmeldelser på brudd på menneskerettigheter, men slik som verden er blitt nå ser det ikke ut til at det hjelper stort.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke