hacklink
18. sep
 
Mange brudd på menneskerettighetene
3. oktober la rettighetsutvalget for mennesker med utviklingshemming frem sin NOU. Resultatet var nedslående og viser mange brudd på menneskerettighetene.

Publisert: 02.nov.2016 20:19
Oppdatert: 02.nov.2016 20:40

på vegne av FO Hedmarks profesjonsfaglige utvalg for sosionomer, barnevernspedagoger og vernepleiere

Utvalget peker på at rettighetene til mennesker med utviklingshemming i Norge ikke er i tråd med FN-konvensjonen for mennesker med nedsatt funksjonsevne (CRPD), og de peker på brudd på 15 av artiklene i konvensjonen.

• Mennesker med utviklingshemming lever og bor på en måte som gjør at de er utsatt for vold og misbruk. • Mennesker med utviklingshemming blir underlagt tvangsbehandling uten at dette er nødvendig eller saklig begrunnet. • Mennesker med utviklingshemming får ikke tilbud opplæring og helsehjelp av samme kvalitet som andre.

I Hedmark gis det tjenester til 896 mennesker med utviklingshemming (tall fra 2015). I 2015 hadde Hedmark har høyest forekomst av tvangsvedtak i landet. Tilsyn fra Fylkesmannen i Hedmark har avdekket flere avvik i forhold til tjenestene til mennesker med utviklingshemming og det har også vært fokus på dette i enkeltsaker i media.

Vi utfordrer de ansvarlig kommunepolitikerne til å raskt ta tak i løftene NOU-en peker på. Vi vil særlige framheve:

1) Inkluderende og likeverdig opplæringI skolen skal mennesker med utviklingshemming få opplæring av fagutdannede og den enkeltes læringspotensial må utnyttes.2) Arbeid for alleMennesker med utviklingshemming må få bidra i arbeidslivet.

3) God helse og omsorgMennesker med utviklingshemming trenger også gode helse og omsorgstjenester, og de må tilpasses den enkeltes behov.4) Eget hjemMennesker med utviklingshemming skal kunne bestemme selv hvor de vil bo.

5) Kompetanse og kunnskap Det trengs kompetanse hos tjenesteyterne. FO Hedmark ber kommunene og andre arbeidsgivere ansette minst 50 prosent med høgskolebakgrunn i tjenestene for mennesker med utviklingshemming og især vernepleiere6) Koordinerte tjenesterKommunene må ta ansvar for at tjenestene til mennesker med utviklingshemming systematiseres og koordineres ut i fra den enkeltes behov.

Når dere som bestemmer på kommunalt plan nå skal ta tak i disse utfordringene, så forventer vi at dere involverer mennesker med utviklingshemming i prosesser og på å ta beslutninger som omhandler livene deres. For de sitter med fasiten på hva som er de beste løsningene for livet deres på lik linje med alle andre mennesker.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke