17. sep
 
Markerte viktig hendelse på Helgøya

Publisert: 05.jul.2019 15:19
Oppdatert: 05.jul.2019 15:21

For ganske nøyaktig 75 år siden fant det sted en svært viktig hendelse i Helgøya kirka. I fare for egne liv ble 18 prestekandidater i all hemmelighet ordinert kvelden den 2. juli 1944. Som mange lærere i Norge valgte svært mange prester å legge ned sine embeter i protest mot okkupasjonen og NS-styrets omfattende nazifiseringspolitikk. Kirken etablerte sin egen motstandsbevegelse, «Den midlertidige kirkeledelse», som i 1942 ble en undergrunnsbevegelse på grunn av dens mange utålelige provokasjoner mot Quisling-ledelsen.

Ordinasjonen på Helgøya i 1944 var utvilsomt illegal, da de 18 kandidatene ble ordinert uten spor av hakekors og NS-ideologi. Hendelsen var også med å sikre en god overgangstid for kirken med et bredt tilfang av prester uten nære NS-bånd. Men hvorfor skjedde dette av alle steder på Helgøya? Biskop i Hålogaland, Wollert Krohn-Hansen, var en av flere som hadde blitt forvist fra sine embeter og internert på Helgøya. Selv om Helgøya i dag profilerer seg med «Midt i væla», ble nok Helgøya kirke valgt for å vekke minst mulig oppmerksomhet. Under dekke av et kretsmøte i Den norske sjømannsmisjon kunne 18 prestekandidater ankomme øya, bli ordinert, og reise derfra uten for mye oppstuss.

Søndag 30. juni ble denne historiske hendelsen markert i Helgøya kirke under en minnegudstjeneste. Carl Wollert Krohn-Hansen, sønn av biskop Krohn-Hansen, var 17 år i 1944 og ble av ulike grunner engasjert som organist under ordinasjonsgudstjenesten. Nå, 75 år senere, var han en av de mange til stede i den fullsatte Helgøya kirke under minnegudstjenesten.

At denne begivenheten forbigås i stillhet av HA, er skuffende. Mandagens sak om «Dåpen under Tokstad-furua» var en fin sak å lese om, men jeg vil hevde at det som skjedde på samme tid på Helgøya nok hadde fortjent både forsiden og et par helsider i mandagsutgaven av HA. Men det kan kanskje komme noe nå i etterkant?

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke