hacklink
18. sep
Martin Luther: For 500 år siden.
 
Martin Luther og Middelalderfestivalen
Førstkommende helg går den årvisse Middelalderfestivalen på Domkirkeodden av stabelen.

Publisert: 07.jun.2017 22:25
Oppdatert: 07.jun.2017 23:32

Et stort og utrolig morsomt, lærerikt og sosialt arrangement for gammel og ung finner sted rundt omkring ruinene og gamle bygninger på hele Odden-området. Og arrangørene «spytter ikke i glasset» når det gjelder markedsføring. Her kan vi finne en kjempefin katalog på 40 sider, egne annonser i dagspressen og til og med en egen messeavis. Det er den siste jeg vil dvele litt ved. For den historieinteresserte finnes det her fine artikler med fokus på både hekser, boktrykkerkunst og mye annet. Men da jeg leste artikkelen på siste sida måtte jeg gni meg i øynene. I ingressen står det:

«I år er det tre hundre år siden Martin Luther startet det som veltet den katolske kirkes makt i store deler av Europa». Tre hundre år? Det må være en trykkfeil. Da jeg leste videre blir jeg mer betenkt når det mot slutten enda en gang står: «Vi markerer 300-årsjubileet for reformasjonen …». Her har det nok gått rimelig fort for seg i korrekturen, for det er jo et 500-årsjubileum som feires. Det er ikke verre enn at 2017 – 1517 = 500 år.

I samme artikkel står det mot slutten at Domkirken ble lagt i ruiner under svenskenes herjinger i 1567. Når en leser dette må en ikke tro at det var dette året kirkeruinene fikk det utseende slik vi kjenner dem i dag. Men med brann i treverk og skader på murene skjøt forfallet fart.

Så sent som i 1707 skriver imidlertid sogneprest Niels Sverdrup i Vang blant annet følgende i sin beretning om Domkirken: I 1670 falt vestgavlen ned, og i 1692, altså 125 år etter svenskenes herjinger, gikk det store tårnet i kirken overende. Og så ble det etter hvert steinbrudd i kirkeruinene. Jeg gleder meg virkelig til Middelalderfestivalen.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke