hacklink
17. sep
 
«Massemorder»

Publisert: 22.des.2016 15:59
Oppdatert: 22.des.2016 16:39

Med overskriften «Ulvedans i fåreklær» i HA 1. desember mener Walter M. Carlsen at «anvendelse av adjektivet massemorder faller på sin urimelighet når jeg omtaler sulten ulv som dreper byttedyr for å skaffe føde».

Det er vel ingen som har betenkeligheter med å kalle en person som dreper et antall mennesker for en massemorder? Hvorfor mener Walter M. Carlsen at «anvendelse av adjektivet massemorder» om ulv som etterlater seg store hauger massakrerte sauelik «faller på sin urimelighet»? Mener han det er feil «anvendelse av adjektivet massemorder» når en ulv dreper omtrent hele sauebesetningen til en saueeier like utenfor fjøsdøra, slik som skjedde i Enebakk for vel et år siden?

Eller når et ulvepar dreper mellom 40 og 50 elger på noen vintermåneder? Jeg sikter til «Gråfjellparet», som forskere på Evenstad fulgte en vinter etter å ha satt på dem peileutstyr. Hvis Carlsen har fulgt med i rovdyrdebatten kan det ikke ha gått ham forbi alle medieoppslagene som viser haugevis med massakrerte sauelik hvor ulven har opptrådt som massemorder.

Hva mener han når han skriver: «Med et slikt vokabular blir debatten et verbalt ordskifte uten mening»? Mener han det ikke har noen mening å vise til de forferdelige lidelsene ulven etterlater seg i våre inn- og utmarker? Synes han det er i orden at de som prøver å livnære seg på sauehold, må lete opp døde og skadde sauer i kjølvannet av dette dyret som han mener det er feil å kalle massemorder?

Han skriver: «Antall sau, som beiter fritt i naturen, er blitt sterkt redusert derfor bør statens annonserte drap på 47 ulver avlyses. Kvikstad har selvfølgelig en plausibel forklaring på sammenheng og avviser bastant et slikt forslag». Alle med litt praktisk vett burde ikke ha vanskeligheter med å forstå hvorfor det stilles spørsmål ved hvordan det kan ha seg at det blir drept færre sauer i takt med at ulvestammen har økt voldsomt? Man behøver ikke så mye omløp i hodet for å fatte at når mange saueeiere på grunn av de store rovdyrene har måttet slutte med sau, og det blir sluppet færre sauer i utmarka, er det en naturlig forklaring på hvorfor færre sauer blir rovdyrdrept.

«Det forblir en subtil påstand at ulven også skal utgjøre noen stor fare for mennesker». Det forblir ikke bare en «subtil påstand» hvis en antyder at den faren vil øke i takt med en stor økning i ulvestammen og færre byttedyr. Jeg kan vise til flere tilfeller hvor ulv har drept mennesker, nå sist en gutt som ble ulvedrept i Russland.

Til slutt vil jeg anbefale Walter M. Carlsen i sitt vokabular å forholde seg til virkeligheten slik den fortoner seg for dem som er avhengige av å benytte våre utmarker til å produsere den reneste og beste maten, fri for antibiotika og andre tvilsomme tilsetningsstoffer.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke