Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
 
Mat og måltid som en del av omsorgen
Eldreomsorg.

Publisert: 07.sep.2015 04:00
Oppdatert: 07.sep.2015 10:54

Etter forrige måneds oppslag i HA om maten som blir servert de eldre ble vi i Miljøpartiet De Grønne Hamar minnet på behovet for utvikling på feltet omsorg, matkultur og matglede innen eldreomsorgen. Måltidet skal først og fremst dekke energibehovet til den enkelte, men mat er så mye mer enn næring. Mat er tradisjoner, livskvalitet, kultur, identitet. Et måltid kan bidra til fellesskap og trivsel.

Vi er også opptatt av at de eldre må få maten sin servert i en hyggelig atmosfære. Så langt det lar seg gjøre må de få spise hvor de vil, når de vil og med hvem de vil. De må få forsyne seg selv og bruke den tiden de trenger. De eldre fortjener variasjon mellom hverdager og høytid, og de skal ikke fratas opplevelsen av visuelt tiltalende, hjemmelaget og fersk mat med tilhørende gode lukter og smak.

Vi mener at maten som serveres gjenspeiler hvilken omsorg man er opptatt av å gi, og vi må tenke lenger enn bare pleie av de eldre. God og næringsrik mat er i våre øyne en viktig del av omsorgen, det er også forebyggende helsearbeid og det bidrar til å stimulere sansene. God ernæringsstatus er en forutsetning for både god helse og god livskvalitet.

Pasientgruppene vil bli både større og mer utfordrende i tiden fremover. Vi må sørg for at vi har tilstrekkelige produksjonssystemer som møter de elders behov. For å lykkes i dette arbeidet må vi også se på de eldre som en ressurs, og tilrettelegge for mer deltakelse og medbestemmelse. De som er beslutningstakerne må inspireres til nytenkning og få tilbud om kompetanseheving rundt problemstillinger knyttet til ernæring hos eldre.

Helsepersonell innen pleie og omsorg må oppmuntres til faglig oppdatering og engasjement omkring mat og måltider. De Grønne i Hamar vil også jobbe for en forbedring av rutiner rundt offentlige matvareinnkjøp for å bevare måltidskvalitet, sikre vekst i lokal matvareproduksjon og reduser dagens matsvinn. Vi ønsker også å innføre et krav om at minimum 30 prosent av maten på institusjoner i Hamar kommune skal være økologisk og kortreist.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke