17. sep
 
Maten vår

Publisert: 13.aug.2018 10:30
Oppdatert: 13.aug.2018 10:35

«Vi må spise mindre kjøtt», lærer vi. Det er grunnet miljøhensyn, og noe for helsa vår idet kjøtt som inneholder nitritt ikke er så bra for oss.

Men vi kan ikke bare spise fisk, og bonden er avhengig av å selge sitt storfekjøtt. Dessuten er kjøttforbruket i Norge lavt i forhold til andre land. Hver amerikaner spiste i 2017 120 kg kjøtt, mens hver nordmann spiste bare 41,9 kg. (I 2015).

Nå når bønder slakter buskap grunnet tørke og formangel, har regjeringen økt importen av kjøtt. De øker fra en tollfri kvote på 900 tonn storfekjøtt til 1.600 tonn. Allerede i høst skal 400 tonn inn i markedet.

Som kunder kjøper vi det som blir lagt fram i butikkene, spesielt hvis det er billig. Så dette må være svært negativt for mange bønder. Mens den norske gjennomsnittsbonden har opplevd fallende inntekter og økt avhengighet av tilskudd, er det eierne av dagligvarekjedene som tjener mest. (Odd Reitan, Stein Erik Hagen, Johan Johansen).

De har bygget formuen sin ved å selge billige varer. De troner på toppen av de rikeste i Norge.

«Matvareprisene er høyere enn i andre europeiske land, de må ned» leser vi. Det kommer derfor krav om lav pris og nedbygging av tollvernet. Men tar en i betraktning lønninger og levestandard i Norge i forhold til andre land i Europa, viser det seg at en i Norge ligger en lavt.

Matvarepriser er politikk. Det må være et tankekors for regjeringen at selvforsyningsgraden i Norge bare er på ca. 50 prosent, og at nedlegging av gårdsbruk øker.

På ti år er den mer enn halvert, sju gårdsbruk nedlagt hver eneste dag. Når bondens inntekt skal regnes ut, blir gjerne den nødvendige ekstrajobben tatt med.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke