Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
KYLLINGENE: De overser lidelsene til kyllinger som vokser så absurd fort at benbrudd og livsstilsykdommer er regelen, og ikke unntaket., skriver Siri Standal. Foto : Berit Roald / NTB SCANPIX
 
Matindustriens etiske problemer
Dyrevern: Det begynner å bli allment kjent. Kjøtt og meieribransjens produksjon medfører enorm lidelse for dyrene.

Publisert: 11.aug.2017 09:22
Oppdatert: 11.aug.2017 09:23

Administrerende direktør i Mattilsynet, Harald Gjein spør i et innlegg i HA 19. juni 2017, om vi stoler på at maten vi spiser er trygg. Det gjør vi. Det vi derimot ikke føler oss trygge på er hans påstander om at dyrevelferden i Norge generelt sett er god.

For i løpet av det siste året har vi fått en rystende innsikt i produksjonen av kjøtt, egg og meieriprodukt. Både bøndene selv, agronomer, veterinærer og andre landbruksutdannede mennesker har så langt gått god for kjøtt- og meieribransjens virksomhet.

De har stilltiende akseptert at tusenvis av geitekillinger blir slått i hjel årlig, av bonden selv, så fort de er født. De godtar at millioner av hanekyllinger blir kvernet levende, fordi de ikke kan legge egg.

De lukker øynene for sorgen og smerten melkekua opplever da hun årlig får kalven revet vekk fra seg så fort hun har født den. De lar den intelligente grisen leve i betongbinger, uten å få se verden rundt seg.

De overser lidelsene til kyllinger som vokser så absurd fort at benbrudd og livsstilsykdommer er regelen, og ikke unntaket. De glemmer pelsdyrenes nitriste og helt unaturlige tilværelse.

Heller ikke døden til produksjonsdyrene er human. Mattilsynet rettet sterk kritikk mot Fatland slakterier i april i år, etter flere episoder hvor grisene ble stukket i hjel uten å være tilstrekkelig bedøvet.

Det vi har trodd var bedøvelse, viser seg å være co₂-gass som gir grisene panikkreaksjon og kvelningsfornemmelse, for kua boltepistol og for mange kyllinger et strømførende vannkar. Mange besvimer ikke, men pines.

Så langt har det ikke virket som om hverken kjøtt- eller meieribransjen har evnet å ta imot kritikk til tross for at de har et høyt, ofte landbruksutdannet personell. Tvert imot retter de skytset mot forbrukeren – og mener det er vi som ansvaret for at produksjonen er slik den er.

Forbrukeren, som så langt har blitt bombardert av kjøtt- og meieribransjens effektive og kostbare reklamemaskineri, kan ikke forventes å ta etiske valg hver gang han eller hun handler. Tvert imot burde vi beskyttes mot å være deltakende i en så voldelig bransje.

Mange av oss synes det er lettere å forsvare kjøtt og meieriproduksjonen dersom vi var sikre på at produksjonsdyrene fikk et lengre og mer naturlig liv.

Heldigvis finnes det noen få modige enkeltbønder som setter dyrevelferd før økonomi, og legger til rette for at dyrene får bedre plass, mer tid ute- og et lengre liv. Det er ikke mange av dem.

For oss som står utenfor landbruket, ser næringen veldig innfløkt ut, med sameie og samvirker i forskjellige varianter. Siden alt er så kjedestyrt er det grunn til å tro at ansvaret for dyrevelferden blir pulverisert mellom alle leddene, til tross for at de skal være beskyttet både av lover og fagfolk.

Selv om vi ikke har noen åpenbar grunn til å tvile på Mattilsynets og Harald Gjeins habilitet kan det tenkes at hans fortid i kjøttbransjen som Norsvinsjef, gjør det lettere for han å slå seg til ro med at dyrevelferden i Norge generelt sett er god.

Kjøtt- og meieribransjen eier selv sine etiske problemer knyttet til produksjonen av kjøtt og meieriprodukter. De må ta sin del av ansvaret, og legge forholdene bedre til rette for at produksjonsdyrene både får leve lengre, bedre og fremfor alt naturlig med sine avkom.

Mattilsynets Harald Gjein beskriver Mattilsynet rolle ovenfor forbrukerne og dyrene som en «vaktbikkje». Det må i så fall være en mett og gammel en.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke