Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
 
Matjord og debattkultur

Publisert: 21.des.2018 14:34
Oppdatert: 21.des.2018 14:50

Jeg har holdt kjeft en stund. Nå er tiden for taushet over. Igjen leser jeg i HA om den påståtte ukulturen i jernbanedebatten, denne gangen framsatt av Natur og Ungdom og Briskebyen Vel, og applaudert av avisredaktører, fylkesråd og andre lokalpolitikere.

Hva er det man gremmes over? Jo, som Briskebyen Velforening skriver i et innlegg: «Vi opplever at meningene våre blir skutt ned». Hva er dette for noe?

Skal meningene til redaktører, fylkesråd, velforeningsledere, lokalpolitikere og interesseorganisasjoner bare stå uimotsagt? Er det bare disse som skal få si meningene sine, med vanlige folk bare sittende, stilltiende, nikkende? Hvilken type totalitært samfunn er det man framelsker?

Jeg har nulltoleranse for personangrep, men meninger er for å kommenteres, skytes på, smadres. Jeg har selv deltatt i nettdebatter i 30 år, og jeg kan love alle unge at den dagen vil komme, at de vil stå opp og takke dem som en gang smadret meningene deres. Det er en god skolering.

Men det er når Natur og Ungdom og Briskebyen Velforening selv går ut og karakteriserer sine meningsmotstandere som «middelaldrende menn over 35», at de selv sår næring til den ukulturen de selv mener å være utsatt for.

Det er selvsagt synd at en håndfull ungdommer skremmes bort fra debatten, men tenk på de tusenvis som gjennom sosiale medier har fått arenaer der de kan si sin mening, og prate Bane NOR midt imot. Dette er så viktig for ytringsfriheten at vi faktisk må tåle at 2-3 ikke tør å debattere der. Da må heller de 2-3 finne seg andre arenaer.

Natur og Ungdom vil ha jernbanen i vest for å verne om matjord i Hamar. Jeg er absolutt for å verne miljø og matjord, men er dette den riktige måten å gjøre det på?

Det beste for miljøet, matjorda og Innlandet, er at vi får en Innlandshovedstad med 60-70000 innbyggere, der alle fellesfunksjoner samles. Som knutepunkt mellom Gudbrandsdalen og Østerdalen, er Hamar den helt naturlige Innlandshovedstaden. Her må også hovedsjukehuset ligge.

Det å verne om noen kvadratmeter matjord i Hamar, for så la ti ganger flere kvadratmeter forsvinne i Ringsaker, er en helt vanvittig politikk, både for mat og miljø. For en god logistikk, for et godt miljø, og for en god utvikling av regionen vår, er et viktig ledd å legge jernbanen gjennom Hamar langs østre trase, for en bedre forbindelse til Østerdalen.

Området vest for E6 i Hamar bør således utvikles til annen næring og boliger, og så må vi verne bedre om matjorda i Ringsaker, Løten og Stange. Dette er godt for alle. Det å legge jernbanen i vest, og hovedsjukehuset til Moelv, vil i ettertid framstå som de to største fadeser i Innlandet i dette århundre. Også for matjorda.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke