Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
Klima: Vi må ta vår del, og spise opp maten vår.
 
Matvanene våre viktig del av klimaløsningen

Publisert: 24.okt.2018 14:41
Oppdatert: 24.okt.2018 15:00

Rapporten til FNs klimapanel forteller at vi må halvere klimagassutslippene våre innen de neste tolv årene hvis vi skal klare å begrense den globale oppvarmingen til 1,5 grader. Bærekraftig matproduksjon nevnes som et viktig tiltak for å få utslippene ned.

Mat er ressurskrevende å produsere, så matvanene våre har stor innvirkning på miljøet. Først og fremst må vi spise mat som er mindre ressurskrevende å produsere – mer plantebasert og mindre kjøtt. Ikke minst må vi spise opp den maten vi produserer.

1/3 av all mat i verden havner i søpla, og i Norge kaster vi rundt 355 000 tonn mat hvert år. Dette er enorm sløsing av ressurser og en stor og helt unødvendig kilde til klimagassutslipp. Hvis matsvinn var et land ville det vært det tredje største landet i verden basert på utslipp, bak USA og Kina.

Vi er på rett vei. I fjor undertegnet regjeringen og matbransjen avtale om å halvere matsvinnet i Norge innen 2030, i tråd med FNs bærekraftsmål. Mange gode tiltak er allerede iverksatt: Flere aktører velger «best før men ikke dårlig etter» som datostempling, butikker priser ned varer som nærmer seg utløpsdato, hoteller oppfordrer gjestene til å ta mindre mat på tallerkenen og heller forsyne seg flere ganger og godt over 1.000 butikker og serveringssteder redder overskuddsmat gjennom Too Good To Go. Samtidig setter flere kommuner fokus på matsvinn, og matsvinnet går faktisk ned.

Men det går for sakte. Staten og næringslivet har begynt å ta ansvar, men vi kan ikke forvente at de skal gjøre jobben alene. En stor andel av matsvinnet skjer i hjemmene våre. Vi som privatpersoner må også gjøre vår del av innsatsen og spise opp maten. FNs klimapanel nevner nettopp viktigheten av at vi alle bidrar for å nå målet om å halvere klimagassutslippene innen 2030. Matvanene våre er en god ting å starte med.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke