Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
FOTO: NTB scanpix
 
Med De hvite bussene på tur
Jeg leser i HA at rådmannen har fått instruks av kommunestyret om å finne plass til 2,5 millioner kroner for å sende elever i Hamar-skolen på tur med de hvite bussene.

Publisert: 25.jun.2018 07:43
Oppdatert: 25.jun.2018 07:57

Formålet med turen er å spre kunnskap om hva som har skjedd og hva som skjer i dagens samfunn, ifølge HA.

De aller fleste norske elever får denne kunnskapen uten å reise med de hvite bussene. Det finnes utrolige mengder med undervisningsmateriell om emnet. Det er laget en rekke filmer som tar opp jødeforfølgelsen. Jeg har ofte vist «Gutten i den stripede pyjamasen» og «Schindlers Liste» i min undervisning. På You Tube finnes det også mengder av stoff som kan brukes.

Jeg vil også gjøre oppmerksom på HL SENTERET, Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter. Det ligger i Oslo. Ikke så langt unna, riktignok. Her kan elevene lære mye om «hva som har skjedd og hva som skjer i dagens samfunn». Det er ikke nødvendig å bruke 2,5 millioner kroner på å nå dette kompetansemålet i samfunnsfag.

Jeg vil henvise til et leserbrev jeg skrev i 2011:

««Hamar kommune har gjennom en årrekke operert som et slags reisebyrå, hvor de gjennom Børstad ungdomsskole og Ener ungdomsskole sluser hele årskull av elever på busstur til Auschwitz. Jeg vil i den anledning opplyse følgende: Det dro aldri noen hvite busser til Auschwitz mot slutten av 2. verdenskrig. Stiftelsen «De hvite busser til Auschwitz» bygger i så henseende sitt navn på en historisk unøyaktighet.

Mange nordmenn ble reddet fra tyske leire gjennom svensk Røde Kors og de såkalte hvite bussene. Det var dog en gruppe nordmenn som ikke fikk plass på bussen hjem: Norske jøder som hadde overlevd krigens redsler! De var naturlig nok ikke mange, og burde vel strengt tatt fått ståplass bak? (Kilde: Frode Fanebust, Krigshistorien TM)

«I mars kom De hvite bussene til Buchenwald for å hente skandinaviske fanger hjem, men Samuel Steinmann og de øvrige fire norske jødene fikk ikke være med.» (Kilde: Wikipedia, søkeord, Samuel Steinmann)

En slik forskjellsbehandling strider mot en av grunnideene til Røde Kors: Alle mennesker i nød skal tilbys hjelp, uansett hvilken side i en konflikt de befinner seg i. De hvite bussene dro til Tyskland for å hente skandinaver, først og fremst. (Kilde: Ingrid Lomfors bok «Blind fläck»).»

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke