Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
22. sep
 
Med Mjøsa på menyen
Mjøskantliv: Hedmarkens heteste restaurantstrøk – det kan lett bli mjøskanten mellom Stangebrua, Framnesbrua og Nesbrua.

0
Publisert: 29.apr.2016 04:00
Oppdatert: 29.apr.2016 06:33

Mjøsas beste bord, het det i HA onsdag. Da hadde Charlotte Sveinsen og Rune Veslum på Skafferiet dekket på med hvit duk og høye glass i vannkanten utenfor Hovinsholm. Og her var det virkelig mjøskantens muligheter som spisested som ble utforsket, så nær vatnet at en nesten kunne vurdert å stille i sjøstøvler.

Det rare er bare at det fortsatt er ganske så få steder som fins til å innta et bedre måltid på det flotteste området vi har. For ingenting kan sommerstid måle seg med strandlinja mot Mjøsa. Og det må bare utnyttes.

Charlotte Holberg Sveinsen har skjønt det. Med 60.000 besøkende årlig har hun allerede skapt en attraksjon av de sjeldne med Skafferiet. Ifølge HA onsdag åpner hun nå for å ta i bruk selveste mjøsstranda som serveringslokale. «Ambisjonen er Norges beste landlige matopplevelse», ifølge HA.

Og rett utenfor bordkanten er det sannsynlig at abboren lurte på hva i all verden som var i ferd med å skje i naboskapet.

Men tenk deg bare at du har landets supreste innsjø som skvalper mot strandkanten, med både Helgøya og Bangsberg, Skreia og Toten i bakgrunnen. Her vil vi sitte og spise, tenker du kanskje da.

Og det fins noen muligheter til det. Restaurant Hamarstua på Domkirkeodden, som jubilerer i disse dager og har endret navn fra Hamarstua Spiseri, har gjentatte ganger i HAs restaurantspalte blitt framhevet som spisestedet med den aller fineste mjøsutsikten, og er fortsatt uslåelig. Men hvor kommer den neste utfordreren?

Som en foreløpig god nummer to kommer Tingnes Spiseri på Nes, der Bente Ekeberg Bodin har gjort underverker og byr dessuten på en sjokoladebombe til dessert som alene er verdt turen til Nes rett som det er. Og på Tingnes er det enda mer som skjer. Siv Kolstad har nettopp åpnet Kafé Nessundet i den gamle brukiosken – det som opprinnelig var bygget som ekspedisjonsbygg for Hamar-Kapp-ferja. Sist helg var det ifølge HA 400 gjester innom Kafé Nessundet både lørdag og søndag.

Og lenger oppi bakken i retning Stavsjø ligger Hoel gård og er en historie og et fenomen helt for seg selv.

Fortsatt er det egentlig ganske få som har utnyttet mulighetene langs mjøsstranda. Men alt tyder på at det er endringer på gang. Tenk bare på det som driver og skjer på Atlungstad Brenneri. Noe av det mest spennende er om de får til et spisested, med akevitt som ingrediens i samtlige retter. Det vil lett kunne utvikles til å bli en av Hedmarkens mest særpregede restauranter – om det er vilje til det.

Hamar har allerede hatt sin mjøskantrestaurant. Høsten 1968 åpnet Busy Butler, som senere skiftet navn til Sea Side på Brygga. Det var såpass nyskapende at det ble «en viss motstand» mot nyetableringen, som daværende varaordfører Egil O. Larsen bemerket. Men han regnet med at det skyldtes «den hengivenhet byens borgere har for sin by og for beliggenheten mot Mjøsa».

Ved åpningen i 1968 ble Busy Butler i Hamar Arbeiderblad presentert som «en pen storgard ved Mjøsa». «Det hele har et viss preg av et moderne norsk gårdstun, med hus av trykkimpregnerte materialer og torv på taket,» ifølge HA. På samme sted lå «Hamar Tourist Service», som det het, og en Shell-stasjon.

Om interiøret på Busy Butler het det at «den storelvdalske maleren og ulvejegeren Kai Asphaug hadde laget noen aldeles praktfulle takdekorasjoner». For øvrig ble det bemerket om restaurantdriften at den skulle være basert på selvbetjening og «holde en høy standard». I en annonse fra åpningsdagene ble stedet presentert som «drive-in restaurant», sannsynligvis fordi en kunne kjøre helt til døra.

Busy Butler varte til 1982, da stedet skiftet navn til Sea Side. Og i en glansperiode var det Hamars beste restaurant med Hamars mest fantastiske beliggenhet.

«Det var Arthur Berg som framfor noen lærte hamarsingene å gå på restaurant,» het det i HA en del år senere. «Etter manges mening er det Arthur Bergs periode på Sea Side som er høydepunktet i Hamars korte restauranthistorie,» het det i HA for noen år siden

Men alt det der er historie. Og nå er oppgaven noe helt annet enn å skape et enkelt sted, men heller å utnytte Mjøsa fullt ut der det er mulig. For det er mange steder som kan synes å by seg fram.

La gå at mye kommer an på hvor jernbanelinja kommer til å ligge. Men uansett ligger det an til at både Tjuvholmen, Koigen og Domkirkeodden vil kunne egne seg for steder der en kan få abbor både i blikket og på tallerkenen.

Og når det nærmer seg Brumunddal, åpner det seg virkelig nye muligheter. For brumunddølene har som kjent store og konkrete planer med både Buchardt-hotell og storstilt utvikling helt fra Verven via Stela og Nerkvern til Strandsaga med både friområde, aktivitetsområde, hotellområde, småbåthavn – og sikkert også steder der du kan få en mjøsmeny inkludert utsikt til et digert vatn.

Og deretter kan det gå slag i slag utover Nesvegen, med Tingnes som naturlig stoppested, og deretter en svipp utom Skafferiet på Hovinsholm – en gård det fortelles om allerede i Halvdan Svartes saga. Det heter at det var der Halvdan Svarte slo flokken til kong Øistein Øisteinsson og Gudbrand herse, sannsynligvis på en av slettene som nå er åkerland på Hovinsholm. Og det sies at det er Guttorm, sønn til Gudbrand herse, som ble begravet i den imponerende haugen ute på Hovinsholmen, der det i riktig gamle dager var tradisjon for å invitere til utendørs sommerselskap.

Men det vil i så fall bli noe som kan utvikles i neste omgang. Først gjelder det å få på plass Mjøsbordet, uten å bli blaut på penskoa.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke