15. sep
KONSERT: Sondre Lerche foran et lydhørt publikum på Skibladner.
 
Med Sondre Lerche på Mjøsas hvite svane
SIGNERT. Maren Fuchsia Celius-Blix skriver om kulturtilbud: Da Sondre Lerche holdt intimkonsert på Skibladner

Publisert: 05.jul.2018 13:47
Oppdatert: 06.jul.2018 12:10

Er det noe som har gjort Hamar til et morsomt sted å bo de siste ti-femten årene, så er det den spennende utviklingen i kulturtilbudet.

Jeg kan ikke akkurat påstå at det aldri skjedde noe før, siden jeg uansett var for ung til å komme inn og slik sett kanskje ikke fulgte så godt med, men hadde du fortalt meg for bare ti år siden at både Beyoncé, Stevie Wonder, Elton John og a-ha skulle gjeste byen, hadde jeg nok blitt forundret. Toto havner kanskje på et rimeligere hakk av sannsynlighetsskalaen i 2017, men da jeg så dem som åtteåring i Oslo Spektrum i 1995 – min aller første «ordentlige» konsert – kunne jeg neppe sett for meg at Tjuvholmen etter hvert skulle bli et stopp for det som da var den store favorittgruppa mi (helt til Spice Girls kuppet tronen følgende år, naturligvis). De gamle metalheltene i Manowar spiller sågar to kvelder på rappen i Hamar i 2019, etter å også ha spilt for et utsolgt Scandic Scene i november i fjor.

Men det er på ingen måte bare de større, internasjonale trekkplastrene som gjør Hamars kulturtilbud så framifrå. Gregers Live er alltid på ballen med hyppige og gode bookinger, og mindre lokaler som Larsen og Tante Gerda har også markert seg som flotte, intime konsertscener. Det nye kulturhuset innfrir med både konserter, teater og annen scenekunst. I tillegg har vi unike, utradisjonelle steder som har etablert seg som overraskende og spesielle kulturarenaer. Konsertene i Hamardomen er svært ettertraktede, og den årlige soloppgangskonserten på stupetårnet arrangeres for tredje gang i år, med Mari Boine i spissen.

Heller ikke Skibladner er fremmed som kulturscene. I tillegg til middelalder-, øl- og akevittcruise, spiller Gosen Gla’jazz jevnlig opp på hjuldamperen. Og hadde det ikke vært for all denne inspirasjonen, hadde nok aldri en liten Petter Smart-lyspære blitt tent over hodet mitt en solrik sommerdag på Mjøsa i fjor. For det var under den glovarme siste uka i juni 2017 at jeg så på gradestokken inne og tenkte at nok er nok, og pakket med meg penn og papir for å ta arbeidsdagen på Skibladners soldekk. Hva kunne vel være mer inspirerende for en skribent med idétørke enn en hel dag på Mjøsa med motordur og bølgesus i ørene?

Til sjuende og sist skrev jeg ikke et eneste ord den dagen, for jeg oppdaget alkoholserveringen før jeg fikk åpnet notatblokka. Og sånn skjedde det at jeg heller brukte reisen på å nippe musserende vin og ta selfies i min fjonge solhatt, enn å gjøre særlig nytte for meg. Men heldigvis ble ikke dagen helt uproduktiv likevel. På Twitter så jeg nemlig at sangfuglen Sondre Lerche skrev om sin kommende intimkonsert i Hol Gamle Kyrkje – bare en av flere spesielle beliggenheter for hans akustiske enmannsshow «Solo Pleasure». Da gikk det opp et lys for meg. «Kan du ha Solo Pleasure på Skibladner?» spurte jeg, prosecco-brisen og egentlig mest på fleip.

Men etter en rask prat med Sondre, som jeg hadde møtt ved et par sosiale anledninger tidligere, fant vi ut at dette rett og slett var noe vi burde forsøke å gjøre alvor av. Jeg tok kontakt med et svært imøtekommende Skibladnerkontor, og innen kort tid hadde de gjort nødvendige avtaler med hans bookingansvarlige. Vi var svært så glade og fornøyde med at Oplandske Dampskibsselskap var villige til å ta sjansen, og i januar ble konserten offentliggjort på Facebook. Så fulgte nesten et halvt år med skrekkblandet fryd, for uroen var ikke helt til å komme unna. Ville det bli solgt billetter? Kom vi til å få godt vær, og turte publikum å ta sjansen? Ville de synes billettprisen var for høy? Det koster penger både å ha Skibladner i drift og å booke en artist, og med begrenset antall publikumsplasser kostet billettene over gjennomsnittet (men inkluderte selvfølgelig også et deilig Mjøs-cruise, og dessuten en velkomstdrink). Heldigvis roet pulsen seg litt da vi leste i Hamar Arbeiderblad, noen uker før konserten, at 60 av 80 billetter allerede var solgt – helt uten promotering. De siste 20 forsvant raskt etter omtalen.

Og slik hadde det seg at 80 publikummere var samlet til intimkonsert med Sondre Lerche på Skibladner den 10. juni. Hetebølgen som hadde ridd Østlandet i nær en måned var på hell, og det var for første gang på ukevis tegn til gråvær. Men idet Skibladner la til kai på Hamar for å ta om bord passasjerer, og klokkespillet på brygga tok fatt på Alf Prøysens «Så seiler vi på Mjøsa», glimtet solen atter fram på himmelen og ble værende med oss hele veien. Blant publikum var både unge og gamle, lokale og tilreisende, og noen av Sondres fans hadde til og med kommet ens ærend til Hamar fra Stockholm og København.

Utpå kvelden kom vi tilbake til Hamar etter en vellykket konsert, og spellemannen selv var storfornøyd. Han hadde forventet en spesiell kveld, sa han, men opplevelsen hadde overgått alle forventninger og fristet på alle måter til gjentakelse – dersom Skibladner er med på notene.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
SKRIBENT: Maren Fuchsia Celius-Blix.
FOTO: Thomas Strandby
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke