hacklink
17. sep
Jordvernalliansen: Foran fra venstre Georg Heiberg, Kjersti Røhnebæk, Erling Aas-Eng, Joanne Søheim, Lars Opsal, Bengt Lindman. Bak f.v.: Benjamin Drågen, Kari Skjønhaug, Esten Segbø Løvaas, Jørgen Hazeland Baugerud, Margrete Nøklby, Lars Mæhlum, Ragnhild Karset Gjermshus, Arne Østlund, Ståle Støen.FOTO: Marthe Stenberg
 
Medaljen har en bakside
Vi ser av oppslag i HA onsdag 11. november at det forventes en økning i antall ansatte i Nydal de neste 10 årene på inntil 1.000 nye arbeidsplasser.

Publisert: 27.nov.2015 04:00
Oppdatert: 27.nov.2015 11:28

Dette er meget imponerende, og viser at Ringsaker kommune har en offensiv strategi for næringsutvikling, i tett samarbeid med aktørene som ønsker utbygging i dette området.

I tillegg ser vi at kommunen ønsker å legge til rette for en «mathall» på torget i Brumunddal, samtidig som rådmann og ordfører hadde en meget god kronikk i lokalavisen om jordbrukets betydning i Ringsaker samme uke. Dette viser at kommunen har forstått betydningen av primærnæringa og næringsmiddelindustrien i regionen. Dette er vi i Bondelaget veldig tilfreds med.

Men medaljen har en bakside. Ringsaker er Norges største landbrukskommune, men kommunen er også en av «verstingene» når det gjelder omdisponering av matjord til andre formål. På statistikken over hvilke kommuner som bygde ned mest matjord i perioden 2007-2014, figurerer Ringsaker på en «god» fjerdeplass nasjonalt. I tillegg vet vi at kommuneplanen som ble vedtatt av politikerne høsten 2014, legger opp til en ytterligere omdisponering av 1.770 dekar dyrket mark de neste årene.

Som det framgår av nevnte oppslag i HA, planlegges det nå to store næringsparker i Nydal-området. Dette er for så vidt ingen nyhet, siden begge områdene ble vedtatt omregulert i kommuneplanen i 2014.

Bondelaget advarte den gang mot å omdisponere området ved Arnkvernkrysset til næringspark. Arealet er på til sammen 217 dekar, hvorav omtrent 170 dekar er dyrket mark. Riktignok brukes en del av den dyrkede marka til golfbane i dag, men dette kan lett tas i bruk til matproduksjon igjen hvis situasjonen skulle kreve det. Utbygging av arealet vil legge beslag på alt området fra gamle E6 nedenfor dagens Olrud-senter, og helt ned til Arnkvernkrysset på nye E6. Altså total endring av hele dette jordbrukslandskapet, slik vi kjenner det i dag.

Det andre området som omtales i HA, ligger på østsida av E6, vis-a-vis Ikea. Dette området består i dag av skog. Bondelagets hovedbekymring med å «ta hull» på arealer på denne siden av E6, går på hva som skjer i neste omgang. Avstanden er ikke stor til Hamar Næringspark på Trehørningen, og hvis disse arealene etter hver skal «smelte sammen», vil nye arealer med dyrket og dyrkbar mark gå tapt.

Begge disse nye næringsparkene framhever nærheten til Ikea som et viktig fortrinn. Dette viser at det er helt på sin plass å advare mot den fluepapir-effekten som Ikea-etableringen har på annen næringsetablering. Det er lett å forstå at mange næringsaktører ønsker å etablere seg nær Ikea. Men her har de folkevalgte politikerne et valg. Det er i altfor stor grad næringsinteresser som styrer arealbruken, og lokalpolitikerne er ikke bevisst sitt nasjonale ansvar for å ta vare på matjorda.

Å verne om matjorda er ikke alene en bondesak – det er en samfunnssak av stor betydning i en urolig verden. Det er derfor Hedmark Bondelag nå har tatt initiativ til å etablere en jordvernallianse, som har som mål å løfte jordvernet høyere opp på agendaen, hos så vel lokale som sentrale politikere, men også hos de som ønsker å etablere nye næringsparker i Hedmark i framtida.

Vi understreker at vi er veldig tilfreds med Ringsaker kommune sin offensive næringssatsing, men det må gå an å ha flere tanker i hodet samtidig. Skal Ringsaker fortsatt være landets største landbrukskommune, og næringslivet i Innlandet sin beste venn, må arealbruken i framtida styres på en bedre måte!

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
Artikkelforfatter: Lars Opsal jr.
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke