16. sep
 
Medias bruk av skattelistene

Publisert: 24.okt.2016 16:48
Oppdatert: 24.okt.2016 17:04

Lørdag 22.10.16. skriver HA om åpenhet rundt skattelistene. Mitt navn trekkes inn i forbindelse med et Facebook-utspill og påfølgende diskusjonstråd om medienes bruk av informasjonen som er tilgjengelig gjennom digitale søk. Facebook-tråden er for øvrig slettet da det ble fremsatt lite hyggelige påstander om meg og mine kolleger. Når det er sagt var det mange gode, saklige innlegg som både forsvarte og kritiserte utspillet mitt.

Jeg står for at diskusjonen om offentlig tilgang til enkeltmenneskers inntekter, formue og skatt, foregår i grenselandet mellom åpenhet og personvern, og mellom samfunnsnytte og underholdning. På den ene siden er åpenhet rundt skatteinntekter viktig, da de danner fundamentet for hele samfunnet vårt. På den andre siden må man kunne hevde at dagens system med frie skattesøk også gjør at det indirekte avdekkes flere opplysninger om privatpersoner enn det andre privatpersoner trenger å vite.

Spørsmålene om hvor grensen mellom åpenhet og personvern bør gå, kan man gjerne diskutere. I 2011 ble tilgangen til digitale skattesøk begrenset ved at man fra da av har måttet logge inn via skattemyndighetenes sider. Det ble også vedtatt at man ikke lenger skulle kunne søke anonymt. Søkingen gikk kraftig ned.

Mitt hovedanliggende ved det omtalte Facebook-utspillet var å rette kritikk mot måten mange aviser bruker opplysninger om andres inntekt, ikke prinsippet om generell åpenhet i samfunnet, slik HAs leder 22. oktober forsøker å få det til å se ut som.

I HAs skrives det om den viktige samfunnsoppgaven pressen gjør ved å bearbeide opplysninger fra skattelistene. Et eksempel på dette er Aftenpostens artikkel fra forrige uke, om hvor mye donorene til regjeringspartiene får igjen med det nye skattesystemet. Gjøres det slik, er jeg enig med HAs leder om at innsyn er viktig for å avdekke skattemessige forhold som er av allmenhetens interesse.

Jeg tillater meg likevel, og med all respekt, å hevde at HA gjennom sin leder glorifiserer sin egen rolle i denne saken. Man bør være ærlige å innrømme at det også ligger en redaksjonell tanke om å publisere noe som anses som underholdende lesning. Det er redaksjonen for øvrig i sin fulle rett til å gjøre.

På sitt beste er den uavhengige pressen en viktig kritisk røst. Pressen skal kritisere og diskutere der det er noe å kritisere og diskutere.

På samme måte må vi som enkeltmennesker kunne kritisere både pressen og forhold rundt åpenhet og personvern uten å bli beskyldt for manglende åpenhet generelt.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke