Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
KOMMUNESTYRET: Rolf Berntsen skriver om medlemsdemokrati etter vårens opphetede debatt i Hamar Ap. Bildet er fra kommuenstyret 30. juni, der Morten Aspeli stilte som uavhengig kandidat.
 
Medlemsdemokrati er noe veldig bra
At flest mulig deltar i å avgjøre en politisk sak, er svært bra for samfunnet. Slik er det også med Arbeiderpartiets medlemsdemokrati.

Publisert: 09.jul.2018 13:23
Oppdatert: 09.jul.2018 13:37

Aps medlemsdemokrati er kort sagt at alle medlemmene er sikret mulighet til å drøfte og bestemme alle større saker, også kommunale. Typiske eksempler på det er kommuneplaner og trasévalg for ny jernbane. Slik behandling kan skje på et medlemsmøte eller et årsmøte i et kommuneparti, som for eksempel Hamar Ap.

Et sånt medlemsdemokrati sørger for at mange ganger flere enn det kommunepartiet har i formannskap og kommunestyre får være med å bestemme. For Hamar Ap betyr det at opptil 450 medlemmer (medregnet partiets folkevalgte). Da blir de 13 partiet har i kommunestyret til sammenligning svært få.

Alle mindre saker behandler enten styret i for eksempel Hamar Ap eller partiets gruppe i formannskapet og kommunestyret. I alle saker som gjelder livssyn og tro, er de folkevalgte fristilt. Også i noen andre saker kan folkevalgte fristilles hvis sterke grunenr taler for det.

Om ikke medlemsmøtet/årsmøtet vedtar å fristille partiets folkevalgte, er vedtaket i saken bindende for partiets representanter i formannskap og kommunestyre. En slik fristilling i har ikke skjedd i Hamar Ap på minst fire år.

At noen påstår noe annet, eller nå mener det burde det ha vært en fristilling i bestemte saker, hjelper ikke. Protokollene taler sitt tydelige språk. Det synes dessverre som at noen tidligere tillitsvalgte i partiet kjente lite til reglene om å fristille eller binde folkevalgte.

Arbeiderpartiets landsmøte har gjentatte ganger drøftet og vedtatt reglene om at medlemsmøtet/årsmøtet i kommunepartiene bestemmer hvordan partiets folkevalgte skal stemme i større saker. De aller fleste av Aps kommunepolitikere landet over synes godt om og godtar de reglene. Bare svært få bryter dem.

Vi ser nå i HA og på nettet at motstandere av Ap kritiserer partiets regler om medlemsdemokrati. Det gjør de sjølsagt for å skade partiet. Det må de ha lov til. Uansett er kritikken verken redelig eller berettiget.

De fleste partiene har ordninger som i praksis fungerer som Aps regler om medlemsdemokrati. Vi så det klart da i kommunestyrets behandling av kommuneplan 30. mai. Tor Skraastad (H) sa da at han kunne ha tenkt seg å stemme for å bevare hele Vien gård mot å bli bygd ned. Han valgte likevel å følge flertallet i alliansen han tilhører. Derfor stemte han for å bygge ned halve Vien.

Jeg har ennå til gode å se eller høre noen bebreide ham eller partiets hans for det.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke