Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
 
Melk gir ikke beinskjørhet

Publisert: 17.okt.2016 15:07
Oppdatert: 17.okt.2016 15:50

Anna Kathrine Kristiansen skriver i sitt leserinnlegg om beinskjørhet 13. oktober at blant annet melk er årsak til dette. Hun trekker fram at Norge er et land med mange melkedrikkere, og at vi samtidig har høy forekomst av osteoporose. Vi ønsker å kommentere noen av punktene i innlegget.

Forekomsten av beinskjørhet er høyere i Nord-Europa enn i Sør-Europa. I Norge har vi et relativt høyt inntak av melk. Sørover i Europa drikker de mindre vanlig melk, men har et høyere inntak av ost og yoghurt. Legger vi dette sammen med drikkemelken, er totalt inntak av meieriprodukter vesentlig høyere per person i for eksempel Frankrike enn i Norge. Påstanden om at beinskjøre nordmenn inntar så mye mer melk og meieriprodukter enn folk i land med mindre forekomst av osteoporose, stemmer altså ikke helt. I tillegg er mange kanskje ikke klar over at inntaket av melk er ujevnt fordelt i befolkningen. Ifølge Faglige retningslinjer for forebygging og behandling av osteoporose fra Helsedirektoratet har eldre kvinner dobbelt så høy risiko for beinskjørhet som menn. Samtidig drikker kvinner ifølge den landsdekkende kostholdsundersøkelsen Norkost mindre melk enn menn. Gjennomsnittlig daglig inntak av melk blant norske menn er 3,2 dl, mens kvinnene drikker 1,9 dl om dagen. Menn spiser også noe mer ost og yoghurt enn kvinner. Altså er det de som drikker minst melk, som har mest osteoporose.

Beinskjørhet er en kompleks sykdom, og alle risikofaktorene og betydningen av de enkelte faktorene er ennå ikke ferdig kartlagt. Både gener, kosthold, fysisk aktivitet og livsstilsfaktorer som for eksempel røyking påvirker beinhelse og risiko for sykdom. Teoriene om at melk og animalske matvarer bidrar til å trekke kalsium ut av skjelettet slik at det svekkes, er basert på myter det ikke er hold i. Det er en streng selvregulering av syre-basebalansen i kroppen, og kostholdet vårt bidrar ikke til så store svingninger i denne at det vil påvirke helsen vår. Osteoporose er som nevnt over en sammensatt sykdom, og vårt inntak av melk kan ikke forklare hvorfor vi har så mye beinskjørhet i Norge.

Forskning har vist at kalsium er viktig blant annet for å bygge et sterkt skjelett. Melk og meieriprodukter er den største kilden til kalsium i norsk kosthold og bidrar også med flere andre viktige næringsstoffer, som jod, B-vitaminer, proteiner og fosfor. Helsedirektoratet anbefaler derfor melk og meieriprodukter hver dag som ett av sine kostråd.

Klinisk ernæringsfysiolog, Opplysningskontoret for Meieriprodukter (Melk.no)

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke