17. sep
Flyktninger: Båtflyktninger loses inn til havna i Lesbos i Hellas.
Foto: Yannis Behrakis, Reuters
 
Men hva med oss?
Det planlegges nytt asylmottak i Vangsåsen. I tillegg til Ormseter. Mellom stedene er det 800 meter der det bor omkring 40 fastboende.

Publisert: 24.nov.2015 04:00
Oppdatert: 24.nov.2015 10:23

Mottaket på Ormseter er utvidet til 180 flyktninger. Vangseter kan få 106 mellom 15-18 år. I alt ca. 300. Forholdet flyktninger/fastboende blir ca. 7:1.

Vangseter har fem dekar tomt med minimal uteplass. Det er 10 m til den trafikkerte Gåsbuvegen, uten gatelys, gang- eller sykkelsti. 12 km til Hamar. Hvor skal ungdommene gjøre av seg? Hva skal de gjøre?

Er vi som bor her rasister og negative til flyktninger? Nei, vi er helt vanlige folk som verner om hjem, helse og den livsstandard vi har arbeidet for i mange år. Vi ber andre folk tenke seg om hva som ville skje i deres nabolag hvis de skulle få det samme som oss. Er det ok at hele grendas kultur, trygghet og sosiale forhold kan bli røsket opp med rota? Vi kan ikke ta denne belastningen!

Mange er redde! Skal vi flytte? Ikke reise bort? Ligge våkne? Hva skjer? Usikkerheten brer om seg. Utvikling av tomter og turisme bremses. Ubegrunnet? Vi vet ikke, men det er like fullt reelt og alvorlig. Dette er jo bare følelser, ja, i dag er det det, men det skal ikke overses. Behøver det å skje noe alvorlig før det reageres og hva kan gjøres når etableringen er et faktum og noe uønsket skjer?

Er ikke vår psykososiale helse viktig? Hvorfor er det ingen som spør oss, er det i det hele tatt noen som stiller spørsmål om lokalbefolkningen? Til nå er vi overkjørt og oversett. Ingen spør om noe uten vårt initiativ.

Ormseter drives i dag forsvarlig og godt. Forholdet til lokalbefolkningen er bra. Vi tar «vår del» av flyktningene, vi skal fortsette med det, men vi har på ingen områder kapasitet til flere. Det som i dag er positivt kan fort endre seg til å bli negativt også for Ormseter. Bortsett fra bygningseier har vi ikke snakket med noen her som mener dette er en god løsning, heller ikke for Ormseter, og neppe for flyktningene.

Vi skal ikke bringe inn den store flyktningedebatten. Men makro er summen av mikro. Vi er mikro. Likevel syntes vi ansvarlige myndigheter, skulle legge forholdene til rette for mottak i et tempo og antall det er forsvarlige kapasiteter til.

I dag stues flyktningene inn i utrangerte bygninger og en rekke profitører tjener uventede store penger på andres skjebne. Offentlige midler, som ikke «finnes» til annet, brukes i et ufattelig tempo og mengde. Lokaldemokratiet overkjøres glatt. Den offentlige arrogansen har tydeligvis ingen grenser, ei heller noen ansikter.

Vi stiller spørsmål om UDI (staten) kan subsidiere og direkte støtte investeringer i mange av disse utrangerte bygningene. Spørsmålet vil bli stilt i rette fora som behandler konkurransevilkår og –vriding der hvor anbud og konkurranse foreligger. Staten bidrar til verdiøkninger på mottakene, mens vi andre må innse at verdier forringes. Det gjelder livskvalitet og boligverdier. Ok?

Så, vi spør igjen; Hva med oss?

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke