buy Instagram followers
paykwik bozum
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
buy instagram followers
justin tv
paykasa paykwik
18. okt
FRISKLIV SENIOR: De jobber på senteret i Ankerskogen. Stine Hellebergshaugen og Inger Marie Raabel sitter, mens Mieke Taverne og Irene Eriksen står bak på sparkene.
 
Friskliv Senior = sant
Alle seniorer i Hamar har grunn til å glede seg over dette tilbudet som var med på flyttelasset til Ankerskogen.

0
Publisert: 28.apr.2014 10:46
Oppdatert: 28.apr.2014 11:18

Hamar har fått et nytt og storartet frisklivssenter i Ankerskogen, der vi finner Norges største svømmebasseng. Det flotte byggverket gir virkelig grunn til stolthet og glede. Stolthet fordi nye Ankerskogen overgår alt vi har tenkt og sett for oss på forberedende tegninger og prosjektering, og glede fordi dette anlegget vil ivareta innbyggernes helse og på den måten være en sterk forebyggende faktor for folkehelsen.

Alle seniorer har også stor grunn til å glede seg over det flotte resultatet. Ikke minst fordi «Helsestasjonen for eldre» har fått være med på flyttelasset til Ankerskogen, der det skal drives et utstrakt forebyggende arbeid for eldre under det nye navnet Friskliv Senior. Hamar kommune var aller først ute i Norge med etablering av helsestasjon for eldre i 1980. I hele 34 år har det vært drevet et godt forebyggende arbeid fra denne helsestasjonen, ikke minst med å forhindre og få ned antall lårhalsbrudd. I 10 år var Hamar den eneste kommunen i landet som hadde et så unikt tilbud. Flere kommuner henvender seg nå til Hamar for å be om råd ved egne etableringer av helsestasjoner for eldre.

Friskliv Senior skal fra sine lyse og vennlige lokaler drive forebyggende arbeid for seniorer over 60. Forskning viser at forebygging med oppfølging er god kommuneøkonomi. Samhandlingsreformen legger også svært stor vekt på forebygging av sykdommer framfor reparasjon når skade og sykdom har oppstått. Arbeidsoppgavene er mange og store for de tre halve stillingene som er knyttet til Friskliv Senior, og det gjøres fortsatt et stort og viktig arbeid for å forebygge fall og brudd. Senteret ligger ved siden av «Samfunnsmedisinsk enhet», som er et nyåpnet interkommunalt samarbeid, og det vil også gis gode muligheter for samarbeid med Psykisk helseteam.

I 25 år har Helsestasjonen for eldre drevet helseopplysningskurs i Parkgårdens lokaler. Hvert kurs har bestått av 15 møter med foredrag og trim, og alle møtene har blitt avsluttet med kaffe og sosialt samvær. Et utstrakt og variert trimtilbud har også vært gitt i Velferdssentralen, Prestrudsenteret, Storhamar kirke og Østregate 22. Det er frivillige som leder trimgruppene, mens fysioterapeuter har ansvaret for kvaliteten i treningen. Disse trimtilbudene blir fortsatt gitt, og det gis tilbud om skyss til treningen på Prestrud. Det arrangeres også gågrupper, noen med innlagt tøffere trim, mens andre heller vil spasere. Her blir det flotte muligheter i Ankerskogens mange fine turstier, både sommer og vinter.

Friskliv Seniors kursvirksomhet er omfattende. Et svært populært kurs er «Lyst på livet». Dette kurset holdes over seks kafémøter med interessante og aktuelle foredrag, trim og sosialt samvær. Inneværende kurs har over 30 deltakere. Det holdes også kurs i å forebygge depresjon, der det med undervisning, veiledning og samtaler øves i å tenke alternative tanker og dermed forhindre tung depresjon. Leger kan henvise pasienter til kurset som starter om høsten og varer til etter påske.

Et annet nyttig prosjekt er å invitere alle 77-åringer til dagseminar med undervisning og samtale. Alle kommunens innbyggere i denne aldersgruppen får dette tilbudet. Friskliv Senior har allerede bestemt flere temadager til høsten, der det satses på lavterskelundervisning som blant annet kosthold og velferdsteknologi. Kanskje blir nettverksbygging det aller nyttigste for mange? Det arrangeres også samtalegrupper for alle som ønsker å delta i disse. Og alt er gratis for deltakerne. Et populært tiltak er «Sommerdag for aktive eldre», som hvert år arrangeres på Domkirkeodden sammen med Frivilligsentralen.

Frivilligsentralen og Friskliv Senior gir sammen ut brosjyren «Verdt å vite for deg som er senior i Hamar», der det gis informasjon om alle tilbud som finnes for Hamars mange seniorer.

Hvem er de aller gladeste for Hamars nye Friskliv Senior? Jo, Pensjonistpartiet! I 2003 truet nedleggelsesspøkelset for fjerde gang de eldres egen helsestasjon. Penger skulle spares. Vi fikk reddet helsestasjonen den gangen, og har senere ikke hørt et eneste ord om nedlegging. Nå kan vi puste lettet ut, for Samhandlingsreformens krav om forebygging kan det ikke kimses med, og har vi ikke hørt noe om en eldrebølge som er på veg?

Hamar kommune og alle Hamars innbyggere: Gratulerer med Friskliv Senior!

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
Pensjonistpartiets Borgny Nygaard.
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat