16. sep
 
Meningskorridoren
I Sverige kalles den «åsiktskorridoren». På norsk blir det meningskorridoren. Og den fins her i landet også. Som i Sverige, blir den også her i Norge smalere og smalere.

Publisert: 30.mai.2015 04:00
Oppdatert: 02.jun.2015 12:32

Nylig vakte den norske forfatteren Karl Ove Knausgård stort rabalder i Sverige. Han karakteriserte Sverige som et land av «cykloper», det vil si enøyde vesener, som er fylt av hat og redsel, fordi virkeligheten ikke er slik de så gjerne skulle ønske den var.

Et annet kjennetegn ved cyklopene er at de deler verden inn i svart/hvitt, eller «de gode» og «de onde». Moralismen ruler. Gråtonene og nyansene mellom det svarte og hvite kan ikke, eller vil ikke, cyklopene se. I et slikt land har meningsmangfoldet skrinne kår.

Også her i landet mener nå stort sett alle de toneangivende avisene det samme om det meste. Innvandringen må økes. Israel er «de onde», og Hamas på Gaza er «de gode». Feminisme og homofili heies fram på alle fronter som naturlig og riktig. Justisminister Anundsen er arrogant udugelig og må bort, og Per Sandberg er i alle fall en latterlig dust.

Vi har kvittet oss med partipressen, og det syntes de fleste var vel og bra. Men konsekvensen har også blitt at meningsmangfoldet har skrumpet inn. Det politiske meningsmangfoldet har avisene gitt fra seg til alskens sosiale media.

Vi har i dag praktisk talt ikke aviser som forfekter en konsekvent borgerlig politikk. De aller fleste aviser er i dag Arbeiderparti- og Jonas Gahr Støre-organer. Aftenposten er blitt Arbeiderparti-organ så godt som noe under de siste redaktørene der.

Støre heies fram i nesegrus beundring, selv om han sjelden uttrykker noe av substans. For Støre hører «cyklopisk» til «de gode». Høyre og Fremskrittspartiet er «cyklopisk» plassert i «de ondes» univers, det siste partiet mer solid enn det første. Ikke så merkelig, dette, når alle undersøkelser viser at de aller fleste journalister opptrer i «de godes» tjeneste ved at de enten er SV-ere, eller har tilholdssted på venstresida et sted.

En 19-åring i Tønsberg skapte oppstyr med 17. mai-talen sin i år. Han begynte med å si at han var «feminist, ateist og homofil». Noen av tilhørerne mente at dette ikke hørte hjemme i en 17. mai-tale. Men i ettertid har 19-åringen fått stort tverrpolitisk medhold i media. Arbeiderparti-professor Frank Aarebrot syntes også dette var helt greit. Og vår Høyre- og homofile helseminister Bent Høie var selvsagt av samme oppfatning.

Hadde 19-åringen fått samme unisone medhold om han hadde erklært at han var «anti-feminist, heterofil og kristen Israel-venn»? Neppe.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke