hacklink
18. sep
 
Meningsløs og uverdig fremmedpolitikk
Ikon-maler nektet innreise.

Publisert: 31.aug.2015 04:00
Oppdatert: 31.aug.2015 08:59

2. september skulle den syriske ikonmaleren Ossama Mossleh ha kommet til Norge for å delta ved en utstillingsrunde flere steder i Norge, men UDI avslo hans søknad om besøksvisum. Vi ble kjent med Ossama da han kom til Norge med tre ikoner til et kapell på Lia Gård i 2009. Han reiste tilbake til Damaskus til sin kone og sine to barn. Vi fortsatte å holde kontakt. Så kom krigen og situasjonen ble stadig verre og utrygg.

For snart tre år siden valgte de å flytte til Libanon, til hans kones fødeby. Her er de nå etablert i egen leilighet og begge barna går på skole. Da de flyttet måtte Ossama forlate sin jobb som lærer og også sin faste inntekt. Men han hadde fortsatt å male ikoner. Jeg ba ham sende ikonene til meg så jeg kunne forsøke å selge dem for han i Norge.

I snart 2 år har jeg solgt hans ikoner i Norge og sendt pengene til deres konto i Libanon. Vi inviterte familien til Norge for å være med på en utstillings-runde i september i fjor, men de fikk ikke visum. Utstillingene ble gjennomført av min kone og meg og salg og bestillinger har gitt Ossama en jevn inntekt gjennom hele året.

Vi besøkte familien i deres hjem i påsken og Ossama leverte invitasjon og garantier til ambassaden i Beirut. Skuffelsen var stor og uventet da avslaget kom. Det opplyses at personer med syrisk pass bare unntaksvis får innvilget besøksvisum. Man tror at de vil hoppe av.

Jeg har ikke blitt kontaktet av UDI og har derfor ikke fått anledning til å gi tilleggsopplysninger som klart underbygger at han vil reise tilbake. Avslaget er fattet på totalt sviktende grunnlag.

I snart to år har jeg hjulpet familien ved å selge Ossamas ikoner og det har blitt deres hoved-inntektskilde. De er ikke flyktninger, men krigen har tvunget dem til å flytte. Jeg har «hjulpet i nærområdet» uten at det har kostet den norske stat en krone. Da er det underlig at myndighetene legger hindringer i veien.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke