17. sep
 
Mennene på barnerommet
Signert. Erik Kristiansen skriver om overgrep mot barn: Kanskje erfaringene fra et tysk prosjekt kan lære oss noe.

Publisert: 02.des.2016 07:24
Oppdatert: 02.des.2016 07:29

Noen ganger røskes vi ut av godstolen og innfører dødsstraff der og da. Bergenspolitiet, som i lang tid hadde blitt kritisert for ikke å prioritere korrekt, slapp nyheten om en sak 25 politifolk hadde jobbet fulltid med i 10 måneder.

Saken handlet om de 1-3 prosentene av oss mannfolk som skal ha en seksuell dragning mot barn. At det finnes pedofile menn, og for den saks skyld kvinner, er knapt noen nyhet. Jeg husker noen hardnakkede rykter fra jeg selv var barn der en navngitt person i Hamar skulle ha den legning at han var mest sammen med guttunger. Om han hadde en slik legning, eller hadde en diagnose, vet jeg sant og si ikke. Psykiske diagnoser er ikke mitt felt, men det ville ha hatt en viss betydning for en eventuell behandling og friskmelding. En legning lar seg ikke sånn uten videre kurere, eller som en forsker uttalte for noen år tilbake: En behandling som tar sikte på å fjerne en seksuell orientering har ikke vist seg effektiv.

Ennå er ingen dømt, bare siktet. Men det er liten grunn til ikke å tro at det som nå rulles opp viser oss bildet av menn som har funnet sammen, delt ønsker og hisset hverandre opp i et forum som har satt dem selv utenfor dette samfunnets verdier og moralbegreper. De har gjemt seg godt, de vet at dette er grove saker, det mest nedrige menn kan bedrive. Det er derfor de har gjemt seg. I et lukket felleskap tuftet på anerkjennelse og bekreftelse virker det som om den seksuelle orienteringen får kjøtt på beinet og blir oppmuntret til å begå de overgrep som trengs for å oppnå seksuell tilfredsstillelse. De bryter seg inn på barnerommene, finner de sårbare, manipulerer og ødelegger livene til titall av barn.

I det Store medisinske leksikon vises det til studier fra USA. Sju prosent av unge menn i college- og universitetsmiljøer skulle kunne begå seksuelle handlinger med mindreårige/barn dersom det ikke fantes noen risiko for å bli oppdaget eller straffet. Bare en liten andel av disse kom seinere i livet faktisk til å begå seksuelle overgrep mot barn. Det moralske og juridiske aspektet er muligens hovedgrunnen til det.

Pedofili er en psykiatrisk diagnose, sier Verdens Helseorganisasjon. I USA er det ikke det, der heter det at vi her står overfor en seksuell orientering. I en pedofilisak fra 2010 sto en 23-åring i Rogaland tiltalt for seksuelle overgrep mot 38 jenter. Ettersom han hadde diagnosen pedofil, mente sorenskriver at dette kunne bli regnet som formildende og ha betydning for straffeutmålingen. Statsadvokaten mente derimot dette var å snu tingene på hodet. Dette handler om beskyttelse av barn, sa han, og at seksuell tilbøyelighet aldri kan bli en formildende omstendighet.

I mai 2015 avslørte NRK hvordan nettforumet Scandiland var et slags fristed på nettet for et stort antall personer fra Norden med pedofili som interesse. Gjemt bak anonymiseringsprogramvare snakket de om voldtekt av barn og om muligheten til å danne hemmelige foreninger. Uten frykt fra det øvrige samfunn. Aktiviteten innbefattet deling av poserende barn i seksuelle positurer. Det ble registrert 1.100 brukere, mer enn 200 fra Norge.

Kripos utalte den gang at disse arenaene på nettet åpenbart var bekymringsfulle. Brukerne følte lav risiko, det var fokus på normalisering der det ble snakket om lovbrudd som felles interesser og uten noen form for motstand.

Alt dette høres ganske likt ut som saken i Bergen. Men denne gangen handler det ikke bare om deling av bilder. Kripos anså Scandiland for å være spesielt bekymringsfullt fordi tonen mellom brukerne omtalte lovbrudd som noe helt normalt, og at normaliserende kontakt var med på å forsterke faren for at personer med fantasier kunne komme til å begå overgrep i virkeligheten.

Derfor er det et utrolig viktig arbeid politiet i Bergen nå har tatt fatt på. Å få alt dette fram i lyset, opp og inn i rettsapparatet, vil være helt avgjørende for eventuelle videre planer fra de menn som fortsatt har evner og lyst til å invadere barnerommene i dette landet, i den hensikt å bli tilfredsstilt seksuelt med den enorme omkostning dette har for barn. Å snakke til disse mannfolkene, hvis vi skal kalle dem det, kan man bare glemme. Unntakene må være dem som har utviklet sine empatiske evner tilstrekkelig til å forstå at denne type seksuell orientering ikke må slippes løs på samfunnet i praksis.

En praktiserende pedofil utgjør pr definisjon et enormt skadepotensial for barn og familier som rammes. Hva man kaller dette fenomenet, seksuell orientering, legning eller diagnose, er for ofrene knekkende likegyldig. Men er vi i besittelse av et behandlingstilbud til de menn som ønsker å beholde kontrollen, og har vi på plass de forebyggende strategier som skal til for å sikre våre barn mot denne type overgrep og misbruk?

Det lille jeg vet tilsier ikke det. Overgripere som soner fengselsstraffer har man fysisk kontroll på og mulighet for å tilby hjelp. Men i det mørke rommet er det registrert 5.000 brukerkontoer, og sannsynligvis sitter ingen av disse i fengsel. Hvordan angriper man det? Rettsapparatet tar seg av dem som blir tatt, men resten?

Kanskje erfaringene fra et tysk prosjekt kan lære oss noe. De satset sterkt på markedsføring, samarbeidet med pedofile om tekst og budskap, viste empati og forståelse, forsikret om konfidensialitet og reduserte følelser som skyld og skam.

Det aner meg at vi har lang vei å gå. I 40 år har fagmiljøet diskutert om behandling virker, ingen forskningsrapporter tyder på at det gjør det. Og kan den ene av de ti som gjentar overgrepet skremmes til ikke å gå over grensen?

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke