17. sep
 
Mennesker, mat og ansvar

Publisert: 23.okt.2017 13:46
Oppdatert: 23.okt.2017 15:39

Vi må som mennesker ha en ansvarsetikk som ikke minst spenner over den framtid som angår kommende generasjoners muligheter for å kunne ha en tilstrekkelig matforsyning produsert i eget land på egne ressurser. Det er en helt uforsvarlig beredskap å bygge vår matforsyning på økt import, slik vi nå gjør.

Norge har lite jord for produksjon av mat, 9-10 millioner dekar totalt, eller ca. to dekar pr. person. Av dette totalareal er det under en tiendepart (0,15 dekar pr. pers.) som er egnet til produksjon av matkorn. En dekar god kornjord har en hveteproduksjon pr. år til om lag tusen brød.

I mjøsområdet har Norge en vesentlig del av de samlede matkornarealer. En by som Hamar har historisk fått sin plassering midt i den feiteste og mest produktive kornjorda. Tusener av dekar god kornjord er nedbygd og for all framtid tapt for god matproduksjon. Stortinget har vedtatt et skjerpet jordvernmål. Regjeringen må følge opp dette vedtaket, og særlig når verdifulle kornjords-arealer trues med nedbygging.

Dette er tilfellet om alternativ Øst velges som ny jernbanetrase nordover fra Hamar mot Lillehammer. Det fører til ødeleggende inngrep på to av Hamars mest rasjonelle jordbrukseiendommer, Børstad og Tommelstad. Det går direkte med mye jord, og i tillegg berøres et større areal med stygge skjæringer, samt at togsporet deler opp Børstad gård på en uheldig måte. I tillegg har så Hamar kommune ved rådmannen kommet familien Wettens ønske i møte om at kommunen ønsker å kjøpe deres gård på 264 dekar god kornjord for å bruke arealene til utbyggingsformål.

Disse eksempler på ødeleggelse av landets beste kornjord, og mange lignende eksempler fra mjøsområdet, forteller oss følgende: Vi må som ansvarlige mennesker for dem som skal arve jorden etter oss, forlange at overordnet myndighet griper inn. Stortinget har strammet grepet for bevaring av vår gode kornjord. Regjeringen har ansvaret for oppfølging av Stortingets vedtak. Kommunene må fratas beslutningsmyndighet for godkjenning av reguleringsplaner. Det må overlates til Fylkesmannen. Frykten for å ødelegge livsgrunnlaget for kommende generasjoner må motivere både enkeltmennesker og myndigheter til vern av våre beste landbruksarealer i mjøsområdet.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke