15. sep
Flyktninger: Mennesker flykter fra et sant helvete i håp om å nå fram til redningen og et bedre liv.
FOTO: REUTERS
 
Mennesker på flukt i håp om at drømmen oppfylles
Rundt om i verden, er millioner av mennesker tvunget på flukt fra hjemmene sine, med fare for sine liv og stor risiko for sikkerheten til sine familier.

Publisert: 10.nov.2015 04:00
Oppdatert: 10.nov.2015 08:41

Vi ser mennesker flykte fra et sant helvete i håp om å nå frem til redningen og et bedre liv. Underveis øyner de fred og håp om at drømmen skal gå i oppfyllelse. Norge er selvsagt et av målene for disse flyktningene, men tilfeldighetene spiller en stor rolle for hvilket land som tar dem imot.

Så lenge vi har krig, vil vi ha mennesker på flukt. Så lenge vi har en drøm om en bedre verden, vil vi ha mennesker på flukt på grunn av mangel på sosial trygghet, undertrykkelse, diskriminering, rasisme eller økonomiske årsaker.

Til tross for vår historie om krig i nær fortid, undertrykkelse og systematisk utrydding av jøder, tatere og andre så advarer mange sterkt mot å ta imot flyktninger med bestemt bakgrunn. Vi ser en krisemaksimering og advarsler om hvordan «vi som nordmenn» vil miste vår integritet.

Er det redsel for å miste noen goder som er årsaken til dette? Er det frykten for å måtte dele med andre? Eller er det en manglende orientering om at Norge er en del av et hele, en verden der vi alle får et bedre liv om vi respektere menneskerettighetene?

Slik jeg ser det handler om å sikre verdig liv for hvert menneske. Hvordan kan vi finne balansen mellom det å trygge våre egne rettigheter og lære å leve slik at ingen andre blir fratatt sine rettigheter?

Den store styrken av mennesker på flukt på tvers av landegrenser utfordrer oss. Vi kan likevel ikke sette opp gjerder rundt dette bittelille landet og isolere oss fra omverden. Det å ha fokus alene på at det i mengden er forbrytere og IS- krigere som skal infiltrere Norge er skremsel og bidrar ikke til konstruktive løsninger. Det viser seg heldigvis at frivilligheten og andre aktører nå tar del i viktig arbeid for flyktningene og mottakene.

Når enslige mindreårige og familier skal bosettes i kommunene er det viktig å ha med seg at de fleste på flukt kommer i fred. De ønsker en hverdag der de også kan bety noe for lokalsamfunnet. Det er viktig at vi belyser mulighetene og tufter tiltak i integreringsarbeidet på disse.

Kommunene gjennom sine integreringsprogrammer er avhengig av at lokalsamfunnet bidrar aktivt for å lykkes med inkludering. Ja det er viktig at både innbyggerne, arbeidsgivere, frivillige lag og foreninger ser muligheten og tar en aktiv rolle i dette arbeidet.

Alle har en plikt til å støtte og tjene sitt samfunn. I arbeidet for en fri og mer rettferdig verden er det nok arbeid til oss alle. La oss brette opp ermene og gjøre jobben.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke