Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
20. sep
PARIS: Det er ingen grunn til å vente på klimaforhanbdlingene i den franske hovedstaden i desember. Alle kan bidra til et bedre klima allerede i dag.
 
Mens vi venter på Paris

0
Publisert: 01.jun.2015 04:00
Oppdatert: 03.jun.2015 07:11

Det er likevel en vei å gå om man skal kunne konkludere med en ambisiøs avtale under den avsluttende klimakonferansen i Paris i desember. For å unngå at alle venter på alle, har FN oppfordret til at hvert land på forhånd melder inn de nasjonale klimamålene de har tenkt å bidra med. EU har angitt sine mål, og Norge skal koble seg på målet til EU. Dette innebærer en reduksjon på 40 prosent innen 2030, beregnet ut fra utslippene vi hadde i 1990. En stor del av disse utslippene skal tas via EUs kvotesystem, mens de internasjonale FN-kvotene i utgangspunktet holdes utenfor.

I påskeuken publiserte også USA sitt klimamål. Dette er både kritisert og applaudert. Applaudert siden det er første gang i historien at USA kommer med et konkret løfte om klimagasskutt til en internasjonal forhandling, kritisert siden det var forventet at målene skulle være mer ambisiøse.

Parallelt med de forskningsbaserte og politiske prosessene skjer det mye positivt i energi- og klimabransjen verden over. Det internasjonale energibyrået (IEA) overrasket nylig mange - inkludert seg selv - med tall som viste at globale klimagassutslipp fra energiproduksjon ikke økte i 2014.

Som en kommentator skrev, må dette være den beste «ikke-nyheten» på veldig lenge. Dette markerer første gang på 40 år hvor utslippene fra energisektoren har stagnert uten at det har vært en større finansiell krise. Ifølge IEA skyldes dette særlig endrede forbruksmønstre i Kina og OECD-landene.

Kina har i mange år hatt fokus på å bygge opp fornybar energi, mye på grunn av at de ønsker å kutte i kullkraften, som skaper en dødelig luftkvalitet i mange kinesiske byer. I mange OECD-land har man også over lengre tid hatt ambisiøse tiltak for energieffektivisering og produksjon av fornybar energi. Dette begynner å bære frukter. For eksempel har kostnadene for solceller falt dramatisk de siste årene. I 2012 var de en femdel av hva de var i 2008, og de er forventet å synke enda mer.

Klimautfordringen er kompleks, og den er verdensomspennende. Men man kan ikke la globale forhandlinger og internasjonale klimafond få ansvaret for å løse problemet alene. Teknologien og grepene som gir de klimavennlige løsningene må tas i bruk over alt, også i Innlandet. Som klima- og miljøminister Tine Sundtoft har skrevet om klimasatsingen: «Livet leves i kommunene. Det er her de mange små, men viktige endringene må skje».

Ett eksempel på en viktig endring er den imponerende revolusjonen innen elektriske personbiler vi har sett i Norge de siste årene. I fjor utgjorde elbiler over 12 prosent av nybilsalget nasjonalt, og det norske elbilsalget utgjorde over en tredel av alle elbiler solgt i Europa. I Hedmark og Oppland ble andelen elbiler mer enn fordoblet. Dette er kanskje ikke så rart når man ser hvor bra tilbud det etter hvert har kommet av elbiler og ladbare hybridbiler. Med de økonomiske fordelene som kommer elbilkjøpere til gode kan det være en god ide for lommeboka i tillegg.

Men det er fortsatt mye som må gjøres om Innlandet skal bli et lavutslippssamfunn. Transport står for halvparten av utslippene av klimagasser i Innlandet. Det er fortsatt et potensial for økning i andelen elbiler. Samtidig kan mange av bilreisene som gjøres i dag erstattes med en sykkeltur eller bruk av apostlenes hester. I tillegg til klimabidraget vil gange og sykkel i stedet for bil føre til mindre lokal forurensing, bedre folkehelse og hyggeligere sentrumsmiljø.

Boligeiere har også muligheter til å bidra til lavere utslipp. De som varmer opp huset med fossil olje kan legge om til fornybar oppvarming nå, i god tid før forbudet trer i kraft om fem år. Energiforbruket kan reduseres gjennom enkle tiltak som å senke temperaturen om natten og når man er borte på dagtid. Mer omfattende tiltak som etterisolering og tetting er vanligvis hyggelig både for privatøkonomien, klimaet og komforten. Enova har støtteordninger for en rekke fornybare løsninger, blant annet varmepumper og solfangere. Ta en prat med dem før du oppgraderer boligen.

Med andre ord: Det er ingen grunn til å vente på at noe skal skje i Paris, vi kan alle bidra allerede i dag.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke