23. okt
Blodtrykk: Bruken av blodtrykksmedisin blant unge har økt kraftig.FOTO: NTB SCANPIX
 
Mer livsstilsyk- dommer blant unge
Ingen nyhet at vi drar på oss flere livsstilsykdommer og at stadig flere unge rammes.

0
Publisert: 04.aug.2015 04:00
Oppdatert: 04.aug.2015 06:57

Det er likevel skremmende at bruken av blodtrykksmedisin blant unge har eksplodert. Helsemyndighetene er bekymret. Vi hørte om det i et blaff i nyhetene for noen dager siden. Her må vi ta tak og et stort og viktig arbeid må gjøres for å stoppe utviklingen. Debatten og viktige grep må tas på ulike arenaer, gjennom forebyggende arbeid og det haster for de som står i det nå.

Barnas oppvekst er forberedelse til voksenlivet. Vi vet at utvikling av god helse er nært knyttet til oppvekstsvilkår og de forholdene barn og unge oppholder seg og lever i. Det er et stort ansvar å få barn. Det å møte hverdagen med et barn i huset krever en bevissthet på hva som skal til for å gjøre barna sunne, selvstendige mennesker. Barnas trivsel og helse er de voksnes ansvar.

Alle vet vi at barn trenger variert og riktig kost. Allsidig lek , nok søvn, opplevelse av mestring , nærvær, bekreftelser og gode råd styrker den enkeltes selvfølelse og erfaringer. Gode vaner gjør den enkelte bedre rustet til selv å ta gode valg under oppveksten og inn i voksenlivet.

Det store spørsmålet er hvordan lykkes med det? Samfunnet generelt og media fokuserer sterkt på dyrehold,eiers ansvar og forberedelser om kosthold , pleie og dressur ved kjøp av hund eller kanin. Foreldrerollen vies ikke like stor oppmerksomhet. Forberedelsen til mor og farsrollen er minst like viktig. Tid nok til nærvær, rådgivning og deltagelse, ja det er det bare vi voksne som kan styre. Som politiker mener jeg at vi må bli flinkere til å sette temaet om foreldrerollen på dagsorden og styrke tiltak som vi vet virker for alle som skal bli foreldre.

Som voksne og foreldre er det en rekke ting vi kan gjøre for våre barn for å gi en trygg og god oppvekst. Vi kan oppmuntre til sunne matvaner og begrense tilgangen på godterier. Vi kan oppmuntre til lek og fysisk aktivitet, begrense TV-titting og data-spilling. Den beste måten å få til dette på, er naturligvis selv å gå foran som et godt eksempel.

Folkehelsearbeidet handler om å skape gode oppvekstvilkår for barn og ungdom, forebygge sykdom og forhindre skader. Arbeiderpartiet er opptatt av at vi skal styrke folkehelsen i Hedmark gjennom forebyggende tiltak som fysisk aktivitet og rådgivning rundt et fornuftig kosthold. I dette arbeidet har foreldrene hovedansvaret. Helsesøster har en viktig rolle etter fødselen, som observatør og veilleder i foreldrerollen.

Familie og nære venner er også viktige personer for barn og unge i alle aldre. I løpet av oppveksten blir personer og relasjoner utenfor familien viktige og da spiller lokalsamfunnet en stor rolle i opplevelsen av trivsel og tilhørighet.Lokalsamfunnet , kommunen og fylkeskommunen har betydelig innflytelse over mange arenaer der barn og unge ferdes. Det helsefremmende og forebyggende arbeidet vil bli best dersom kommunen ser tiltak i et utviklingsperspektiv, der ulike aktører trekker i samme retning. Det å styrke «friskfaktorer» fremfor problemfokusering er en viktig strategi i møte med alle barn og unge.

Lykkes vi som hjelpere til å bidra ytterligere sammen for å skape et mer helsefremmende lokalsamfunn, hvor mestring, verdighet og det «å bli sett» er hovedstrategi i alt vi gjør, vil vi også skape et godt grunnlag for god barnefolkehelse.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke