15. sep
 
Mer lukrativt enn narkohandel

Publisert: 17.okt.2018 12:52
Oppdatert: 17.okt.2018 13:07

Interpols rapport «Verdensatlas for illegale pengestrømmer» viser at plyndring av naturressurser har blitt største inntektskilde for mange terrororganisasjoner og væpnede grupper i konfliktområder.

Det er stor økonomisk profitt på illegale gull- og diamantgruver, plyndring av oljebrønner, ulovlig hogst av tropisk tømmer og rovdrift på andre naturressurser, det tjener geriljagrupper rått på.

Narkohandel og kidnapping, som tidligere var største inntektskilder for mange organiserte, kriminelle grupper er byttet med miljøkriminalitet for å finansiere krig og terror. Grunnen er at det rett og slett er mindre risikabelt. Statsmenn og helt ned til lokalpolitikere ser seg tjent med lokal uro i konfliktområder, og beriker seg selv sammen med de kriminelle på miljøkriminalitet.

Rapporten sier at det er liten risiko med miljøkriminalitet. Totalt 64 prosent av inntekten kommer fra miljøkriminalitet. Narkotikasmugling utgjør 28 prosent for kriminelle grupper i konfliktsoner.

Blant annet vårt forbruk av smarttelefon og bruken av mineralet coltan har gjort at prisen på mineralet har eksplodert. Derfor har ulovlig utvinning av dette mineralet blitt veldig lukrativ geskjeft for kriminelle grupper.

Miljøpartiet De Grønne, er søsterorganisasjon med European Green Party og Global Greens, som lenge har hatt denne type miljøkriminalitet på agendaen. Nå får endelig FNs sikkerhetsråd en rapport som vi grønne har etterlyst lenge.

Som rapporten også sier, er trekull blitt mer lukrativt enn heroin, for i store deler av Afrika fyres det med trekull, og ulovlig hogst av skog til trekullproduksjon slår salget av narkotika.

Så forstå meg rett, det er mange triste skjebner i narkotikaavhengighet, kanskje vi til og med trenger et nytt syn på narkotikapolitikk. Nå har vi iallfall fått på det rene at miljøkriminalitet er et dobbelt så stort problem, som fortjener minst dobbelt så stort fokus fra verdenssamfunnet. Denne rapporten berører faktisk oss alle, for miljøkriminalitet er også et globalt problem for deg og meg.


 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke