16. sep
 
Mer politikk enn forankret i sikkerhet?

Publisert: 22.jul.2019 14:36
Oppdatert: 22.jul.2019 15:01

Er ordfører Einar Busteruds argumentasjon for nedleggelse av «Hamar Lufthavn» Stavsberg mer politisk enn sikkerhetsforankret?

I HA fredag er ordfører i Hamar, Einar Busterud, gitt rikelig med spalteplass for å argumentere varmt for nedleggelse av «Hamar Lufthavn Stavsberg».

HA åpner på første side med «Frykter flykræsj i boligområde», og Busterud mener dagens beliggenhet utgjør en stor risiko for innbyggerne. Hvorfor har da Hamar kommune gitt byggetillatelser i alle år frem til nå hvis risikoen for nærhet til flyplassen er så stor som beskrevet? Her møter jo både Busterud og andre politikere seg selv i døra hvis de nå bruker sikkerhet som argumentasjon for å nedlegge Hamar Lufthavn. Eller ligger det kanskje noe annet bak?

I innlegget på debattsiden åpner Busterud med å undervurdere debattanter og journalister for ikke å ha satt seg inn i «utredningen». Det burde han kanskje holde seg for god til.

Når det gjelder den angjeldende utredning, utarbeidet av firma «osloeconomics og Vista Utredning AS for Samferdselsdepartementet, gis flyplassen i Hamar og Hokksund lite omtale i forhold til de mer sentrale flyplassene som Kjeller og Rygge.

I Utredningens «Sammendrag og konklusjoner» side 4, første avsnitt står det:

«Den fremtidige situasjonen for småflyvirksomheten i Østlandsområdet er usikker: Kjeller flyplass som i dag er den største småflyplassen på Østlandet, kan bli stengt for småflyaktivitet når Forsvaret avvikler sin aktivitet i 2023. Nedleggelsen av Rygge Sivile Lufthavn i 2016 har begrenset tilgangen for småfly ved lufthavnen, og i Hokksund og på Hamar kan flyplassene måtte vike for henholdsvis jernbane og boliger».

Det står så langt jeg har lest utredningen til Samferdselsdepartementet ikke noe om at flyplassen i Hamar anbefales stengt. Men det står på samme side under «Bakgrunn og Mandat» siste kulepunkt: «I forslag til kommuneplan er området som i dag huser Hamar Flyplass avsatt til boligbebyggelse. Flyplassen har dermed en usikker fremtid», sitat slutt. (trolig innspill fra kommunen til utrederne).

Ordfører Busteruds egentlige kongstanke er kanskje heller mer politisk enn sikkerhetsmessig forankret for å kunne gå inn i historien som den Hamar-ordfører som skaffet byen mest boliger/tilflytting og skatteinntekter, på bekostning av flyplassen som et sikkerhetsmessig viktig element i Totalforsvarsberedskapen, som et viktig sosialt- og luftoperativt element i regionen, og med total neglisjering av jordvernet på området som er planlagt for boligformål.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke