17. sep
Storkommune: Hamar-rådmann Bjørn Gudbjørgsrud mener småkommuner vil hemme samfunnsutviklingen på Hedmarken.FOTO: TROND LILLEBO
 
Mer slagkraftige urbane enheter
HAs leder og næringslivslederne brukte flotte ord i HA når de ivret for større kommuner. Men flotte ord er helt uinteressante når de ikke underbygges av konkrete eksempler.

0
Publisert: 25.mai.2016 04:07
Oppdatert: 25.mai.2016 04:07

Meninger

At en storkommune blir en mer slagkraftig urban enhet sier en romedøl som meg ingenting. Og det er ikke på grunn av at romedøler er dumme.

Ifølge HA må Stange ta til vettet og slå seg sammen med Hamar. Stange trenger Hamar for å bli en del av et «urbant vekstsentrum» er budskapet. HA fastslår også at Stange vil få det bedre hvis de blir en del av «Hedmarkens motor», det vil si å bli en del av Hamar. Næringslivet og Richard Heiberg følger opp med å minne oss på at «større enheter gjør oss mer slagkraftige». Det hele avrundes med en trussel fra HA om at vi kommer til å «tape mot andre regioner» hvis det ikke blir kommunesammenslåing.

Nå må vel Stange lytte til HA og næringslivet, for hvem vil ikke være en del av en slagkraftig urban vekstmotor? Nei, jeg håper i hvert fall at Stange ikke sluker dette rått. For i mitt hode driver HA og næringslivet med tåkeprat. Her brukes positive ord som «vekst» og «slagkraft», og trusler om å «tape» for å overbevise Stangefolket, men når disse pluss-ordene og truslene ikke understøttes av argumenter og eksempler bør de ikke tas på alvor.

Men, det finnes gode argumenter både for og imot kommunesammenslåing. Hamar-rådmann Bjørn Gudbjørgsrud mener for eksempel at småkommunene vil hemme samfunnsutviklingen på Hedmarken. Ifølge ham vil en storkommune tiltrekke seg flere innbyggere, mer næringsliv og føre til en mer helhetlig samferdsels- og miljøpolitikk. Til dette trenger vi sterke regionsenter som Hamar, sier Gudbjørgsrud.

Dette er et argument som kan ha overbevisningskraft. Men det er viktig å huske på at om du er enig med Gudbjørgsrud godtar du også hans premiss om at sentralisering av penger og makt er til det beste for vår region og vårt lokalsamfunn. Hvis du derimot ikke godtar dette premisset ser saken helt annerledes ut. Da er det tvert imot storkommunen som vil ødelegge for ønsket samfunnsutvikling. Fra et slikt ståsted er sterke lokalsamfunn med skoler og helsetilbud gjerne det viktigste, og mange vil mene at disse i dag er truet av en storkommune. De som støtter en slik politikk vil nok heller ikke si seg enig i at dagens kommunestruktur vil gjøre Hedmarken til en uattraktiv, økonomisk taper, slik Gudbjørgsrud hevder.

Poenget er at det ikke er gitt at Stanges og Hamars befolkning får oppfylt flere av sine ønsker her i livet av å bli med i en større slagkraftig urban enhet. Så svart/hvitt er ikke denne saken.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke