Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
20. sep
 
Merkelig språkrasering

Publisert: 06.des.2016 13:15
Oppdatert: 06.des.2016 13:32

Språk lever sine egne liv. De endres over tid. Slangord kommer og går. Om gamlingene i dag skulle snakke konsekvent som de gjorde seg imellom i ungdommen, ville tjueåringene i dag ikke forstå stort av det som ble sagt. Uttalen har også sitt eget liv. Det er slutt på den tiden da bedrestilte unger ble drillet i skarring fordi dette skulle gi inntrykk av barnepike fra Bergen. Etter disse tonedøve «sch»-lydene, har vi fått østfoldsk tjukk l, og det hos barn på beste vestkant. Har de ikke hørt om Raymond?

«Dritt» er et artig språkfenomen i dag. Det er pussig at en kan se en parallellitet mellom norsk og engelsk her. Jeg velger å kalle det en infantilisering av det talte språket. I amerikanske TV-serier for endel år siden dukket det opp barnlige uttrykk. For eksempel ble ekskrementer plutselig omtalt som «poo».

Rigo Rubens skal ha takk for at hun ikke uttrykker meninger om toglinjer i Hamar. Forfriskende. Men jeg syns hun faller pladask i ei anna grøft med språkbruken sin. Jeg siterer: «Eksempler jeg vil ta fatt her er spesielt to ord og sinnssyke sammensetninger...». Amerikanske serier som nevnt ovenfor inneholdt ordet insane – til overmål. Det er interessant at dette skjer.

Jeg er en av mange som har opplevd mentale plager i nærmeste familie i årtier. For meg bare et minne nå. Det forsterkende adjektivet «sinnssykt» er kommet for å bli, til plage for noen. Jeg blir noe provosert når dette brukes for å illustrere språkrasering.

Odalsdialektentusiast på Jessnes

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke