Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
23. sep
 
Mesterverk bare for vallsetinger?
"I skuggen ta krigen"

Publisert: 26.jul.2016 04:00
Oppdatert: 26.jul.2016 08:34

«I skuggen ta krigen», et mektig stykke spilt på Kvennstuguteatret, bør snarest settes opp i andre teatre landet rundt og gjerne filmes. Selv om dialekt og bakgrunn knyter det til Innlandet, har det allmenn interesse for hele landet og vel så det.

LES OGSÅ: Tullfjøler, vallsetinger og andre eventyr

Jeg tror forfatteren har gjort et meget godt utvalg av sider «i skuggen ta krigen», og et par velrettede spark mot rettsoppgjøret etter krigen var absolutt på sin plass:

Krigsprofitørene som hjalp tyskerne på Værnes flyplass med rullebaner og bomber for å nedkjempe norske soldater i Narvik-området, burde hatt grunn til å frykte straffelovens paragrafer om landsforræderi, men mange av dem tjente store formuer også etter krigen. Kvinner som forelsket seg i en tysker ble forfulgt med diagnoser i hytt og vær og landsforvisning uten at det eksisterte paragrafer i straffeloven mot dette.

Og deres barn ble av den anerkjente psykiatri forhåndsdiagnostisert som halvt eller helt åndssvake og tildelt laveste menneskerettsstatus.

Det har også etter rettsoppgjøret blitt begått urett overfor så mange mennesker, for eksempel tatere og mindreårige asylsøkere, at skuespillet «I skuggen ta krigen» absolutt forsvarer sin plass som et mesterverk i den norske litteratur.


 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke