17. sep
Miljø: Mye biltrafikk som skyldes jernbanen kan bli borte fra sentrum.
 
Miljøet i Hamar sentrum – jernbane i øst løser mye
Miljøet i Hamar sentrum er viktig. Biltrafikken i sentrum vil måtte begrenses i fremtiden. Med jernbanen lagt til Øst, vil svært mye biltrafikk som skyldes togreiser, forsvinne fra sentrum av seg selv.

Publisert: 03.sep.2019 16:58
Oppdatert: 04.sep.2019 08:04

En undersøkelse i desember 2016 blant reisende på tog til og fra Hamar, viste at 2/3 av passasjerene kjørte egen bil eller ble kjørt/hentet med bil på Hamar stasjon. Og mange vet ved selvsyn og av egen erfaring at det til dels er parkeringsproblemer og kaos omkring jernbanestasjonen i forbindelse med togankomster og -avganger. Det er ønske om en kraftig økning i antall togreisende i fremtiden. Da vil disse problemene i sentrum bare bli større ved et vestlig alternativ for jernbanen. Når den nye jernbanestasjonen legges til området ved Vikingskipet, vil det meste av bilbruken i Hamar sentrum i forbindelse med togreiser forsvinne «av seg selv». De fleste reisende har det dessuten travelt med å komme til/fra toget. De skal IKKE handle, gå på kafé osv. samtidig!

Allerede i dag reagerer mange på dårlig luft/forurensning, køer og parkeringsproblemer. Det er forslag om å stenge gater, flytte trafikk, dyrere parkering og strengere parkeringsbestemmelser i sentrum. Og det vil også kunne komme forslag om bompenger/bomring i fremtiden. Samtidig er mange i Hamar-regionen avhengige av å bruke bil til/fra Hamar av ulike grunner.

En rask og effektiv måte å begrense biltrafikken i sentrum på i fremtiden, vil altså være å fjerne behovet for en del av bilkjøringen inn i og ut av Hamar sentrum – i dette tilfellet kjøring til/fra stasjonen. Det vil også kunne bli krav om innfartsparkering og at man må gå, sykle eller bruke kollektiv transport for å bevege seg inn i sentrum. Mange spennende alternativer for transport vil komme her i fremtiden.

I tillegg til stasjons- og innfartsparkering ved stasjonen i Øst, trenger selvsagt Vikingskipet og Briskeby Stadion gode parkeringsmuligheter. De trenger parkering særlig når togpendlerne ikke trenger det og gir derved høy utnyttelsesgrad for parkeringstilbudet. Valget av Øst vil altså være best for miljøet fordi behovet for en god del av bilkjøringen i sentrum forsvinner. Samtidig gir Øst best tilgjengelighet for de fleste togreisende i Hamar-regionen, gode parkeringsforhold og åpner byen mot Mjøsa. Snakk om fremtidsrettet samspill.

LES OGSÅ: Her finner du flere nye leserinnlegg på våre debattsider

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke