17. sep
 
Miljøgode valg

Publisert: 19.nov.2018 14:47
Oppdatert: 19.nov.2018 14:55

23. november er det «Black Friday» igjen. «Black Friday» stammer opprinnelig fra USA, og assosieres blant annet med gode tilbud i butikker og handlekaos. Ikke helt ulikt «Black Friday» i Norge i dag.

I 2017 kastet hver nordmann 460 kg med avfall. Det er en sammenheng mellom forbruk og avfallsmengder. Mer handel gir høyere forbruk og høyere avfallmengder, men gjør det egentlig noe?

I de aller fleste tilfeller medfører produksjon av nye varer forbruk av råvarer, eller forbruk av jordas ressurser. Ifølge WWW hadde vi brukt så mange av jordas ressurser som jorda tåler på ett år den 1. august i 2018. Vårt forbruk er med andre ord ikke bærekraftig.

På Hedmarken er vi flinke til å sortere avfallet vårt, sånn at mye går til materialgjenvinning og produksjon av nye varer. Vi kan bli enda flinkere til å redusere uttak av jordas ressurser, gjennom blant annet å redusere avfallsmengder. Du lurer kanskje på hvordan du kan bidra uten å behøve å droppe handleturen?

Her er noen idéer til hva du kan tenke igjennom:

• Er dette noe jeg trenger eller noe den jeg kjøper til ønsker seg?

• Kan jeg kjøpe noe av god kvalitet, sånn at det varer lenge?

• Kan produktet repareres hvis det går i stykker, sånn at det varer lenger?

• Hva er det laget av? Inneholder det farlige stoffer? Er det brukt gjenvunne materialer i produktet?

• Er det unødvendig emballasje på produktet? Kan emballasjen materialgjenvinnes, eller er den «umulig» å plukke fra hverandre?

• Hva med produktet? Kan det plukkes fra hverandre sånn at materialene kan brukes på nytt når det er «brukt opp»?

God «Black Friday»!

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke