buy Instagram followers
Evden eve nakliyat Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
istanbul evden eve nakliyat
hacklink
paykwik
justin tv
paykasa paykwik
20. okt
 
Miljøsviket
Endelig er generasjonen her som krever handling i miljøsaken! Men hva er mulig?

Publisert: 29.mar.2019 15:23
Oppdatert: 29.mar.2019 15:25

Hvis vi kan påvirke myndighetene våre gjennom valg til å fjerne de store norske miljøsyndene, har vi fremdeles det største problemet igjen: vårt personlige forbruk.

For å ta energiforbruket vårt først, så er det på 24-tusen kilowattimer (kWh) pr hode og år, eller ca 20 ganger så høyt som gjennomsnittet i verden. Om vi går med på en personlig kvote pr år på 12-tusen kWh, så kan man for eksempel bruke 2,5-tusen kWh til å kjøre 10-tusen kilometer med elbil, 9,5-tusen kWh til varmtvann, matlaging og boligvarme. Man kan spare kWh ved å installere solcellepaneler eller redusere strømforbruket med varmepumper, pellets- eller vedfyring eller knytte seg til vedfyrte fjernvarmeanlegg. Eller flytte sammen med andre.

Så måtte vi ha en måte å fordele den øvrige miljøbelastningen på. Kall det gjerne miljøkonto. La oss si at alle hvert år får tildelt 1000 miljøpoeng. Alle varer vurderes til et visst antall miljøpoeng avhengig av råstoffer, innpakning, fremstillingsmåte, fraktlengde etc. Kjøper man en fleece jakke produsert i Kina som før eller senere ender som mikroplast, bør den kanskje føre til trekk av 50 miljøpoeng.

En jakke av kortreist dun produsert i Norge vil kanskje bare føre til trekk av 5 Mp. En flytur til Spania fører til trekk av la oss si 400 Mp, 500 liter bensin 500 Mp, importert mat belastes med 2-4 ganger så mye som norsk etc, Dette kan ordnes digitalt knyttet til bankkortet om alle butikkvarer er merket med pris og Mp trekk, slik at du får skrevet ut miljøbelastningen pr artikkel og din gjenværende Mp saldo på kvitteringen. En slik ordning ville styrke norske produksjonsbedrifter og antakelig gi flere tusen nye arbeidsplasser.

Så må det være mulig å tjene miljøpoeng. Gjør man frivillig sosialt arbeide, hjelper eldre og uføre med hus- og hagestell eller jobber dugnad for idrettslaget bør man få Mp i forhold til innsatsen som da må innrapporteres i form av arbeidstimer. Kjøper du ved til eget forbruk, får du ekstra miljøpoeng. Plukker du plast får du Mp, planter du skog eller rydder kvist som kan kjøres i fliskutter etter hugst får du ekstra Mp, for å nevne noen av et stort antall miljøtiltak som gagner fellesskapet.

Tiltak av denne typen er fullt ut mulige i et digitalisert Norge. Men vil vi ofre friheten til å forbruke uhemmet av jordens resurser fordi vi har økonomi til det? Om vi lykkes med slike miljøtiltak, vil verden rette blikket mot hva vi gjør og kanskje følge etter. Vi trenger en debatt om hva som er mulig for oss. Eller skal vi vente til Øystein Sunde får rett i teksten: «Vi sitter og sover mens det blinker game over»?

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke
evden eve nakliyat