hacklink
18. sep
Strøm: La oss beholde kontakten.
 
Mindre folkestyre og dyrere strøm - nei takk
Regjeringen vil nå legge norsk gass og kraft under EUs energibyrå, ACER. Dette er en gigantisk suverenitetsavståelse som vil ramme nordmennene hardt, og være noe vi vil angre sterkt på i ettertid.

Publisert: 31.jan.2018 14:20
Oppdatert: 31.jan.2018 14:20

Folket stemte nei til å gå inn i EU i både 1972 og 1994, nettopp fordi de ikke ville at vi skulle overlate styringen av landet til en overnasjonal union. De tok stilling til at Norge skulle styres av det norske folket, ikke EU. Skal vi avgi styringen vår over vår egen gass- og kraftsektor, så kan vi vel like godt overlevere nøklene til Stortinget?

Norge har i dag et godt samarbeid med EU og våre nordiske naboer når det gjelder å eksportere kraft. Vi eksporterer allerede miljøvennlig strøm til EU, og vi kommer så absolutt ikke til å slutte med det selv om vi ikke underlegger oss EUs energibyrå. Forskjellen er at hvis vi underlegger oss ACER, vil kontrollen over import og eksport av energien vår uthules og vil i siste instans bli avgjort av ACER og ikke Norge. Det ligger i mandatet til ACER at nasjonale hensyn ikke skal tas, altså har vi ingenting vi skulle ha sagt hvis det da blir tatt en avgjørelse vi er uenige med.

Strømprisen vil øke drastisk hvis vi velger å underlegge oss ACER. Tenk da på minstepensjonisten, som gleder seg til den ukentlige bingoen der han kan møte vennene sine. Dette er høydepunktet i uken hans, men på grunn av en høyere strømregning må han droppe bingoen for å få råd til å betale regningen. Er det sånn vi vil ha det?

At vi skal legges under et felles under et felles nettverk for gass og kraft, vil også få store konsekvenser for norsk industri. I kraftkrevende industri, som utgjør en stor del av norsk eksport, har vi i dag et konkurransefortrinn med lave energipriser. Hvis Norge underlegger seg ACER, vil vi på sikt få europeiske priser. Dette vil ramme norsk industri hardt og tusenvis av arbeidsplasser vil gå tapt. Skal kraften vår brukes til å utvikle Norge, eller skal den bli som en hvilken som helst vare i EU-markedet?

Hedmark Senterungdom oppfordrer kommunestyrer og fylkesting til å ta tak i saken og si klart nei til denne suverenitetsavståelsen før den skal behandles på Stortinget. Samtidig mener vi det er en suverenitetsavståelse i henhold til Grunnlovens § 115, noe som krever ¾ flertall på Stortinget. La de norske ressursene komme den norske befolkningen til gode. La styringen over norsk politikk tilhøre det norske folket. Si nei til EUs energiunion før det er for sent!

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke