23. okt
Pensjon: 4.000 kroner fra 1. september, men det blir spist opp av økte utgifter.Foto: Erlend aas, NTB scanpix
 
Minstepensjonistene må få et skikkelig løft
Pensjonistene representerer et stort spekter, fra de som har millionpensjoner til våre enslige minstepensjonister.

Publisert: 25.apr.2019 13:56
Oppdatert: 26.apr.2019 08:06

Pensjonistpartiet bekymrer seg ikke for den førstnevnte gruppen. De har gjennom gode avtaler og uanstendige fallskjermer sikret seg skyhøye pensjoner. Da er vi langt mer bekymret for minstepensjonistene.

I festtaler omtales pensjonistene som en verdifull ressurs, men praktisk politikk viser noe annet. Vi er fratatt forhandlingsretten, og de siste årene har vi tapt betydelig kjøpekraft. Dette var også tema under siste valgkampen. Partiene overgikk hverandre med løfter om hvordan de skulle rette opp urimeligheten, men så snart valgkampen var over ble det dørgende stille. Nå er det en nesten rørende enighet om at pensjonsforliket skal videreføres. Det betyr at våre pensjoner vil bli underregulert også i fremtiden uansett regjering. Det er bare dersom Pensjonistpartiet blir så store at vi blir en politisk maktfaktor, at vi kan få gjort noe med urimeligheten.

I rettferdighetens navn skal det sies at de fleste pensjonistene har det bra, i hvert fall så lenge man er to til å dele på utgiftene. Det er imidlertid ei gruppe som bør få et skikkelig løft, det er alle de 65.000 enslige minstepensjonistene som har en pensjon som ligger 30.000 kroner under EUs definerte fattigdomsgrense. Ikke uventet er det store flertallet av disse kvinner.

Jeg kom i snakk med en av disse minstepensjonistene. Hennes historie er typisk for mange. Hun hadde vært hjemme med barna de første årene. «Det fantes ikke barnehager den gangen vet du», sa hun unnskyldende. Deretter jobbet hun deltid i en periode mens ungene gikk på skolen. De siste årene fram til pensjonsalderen jobbet hun fulltid i et privat firma uten pensjonsavtale. Resultatet er at hun i dag er minstepensjonist og har drygt 15.000 kroner i måneden å leve for.

Hun klaget ikke, for hun husket så altfor godt fra sin egen barndom hva virkelig fattigdom var; med ensidig kost, tynnslitte klær og bekymrede foreldre. Hun var ikke fattig på den måten. Hun var pent kledd og var i godt humør, men måtte spinke og spare på alt for å få endene til å møtes. Når hun har betalt sine månedlige utgifter, er det aldri noe igjen til små gleder som et kafebesøk eller en tur på kino. I Syden har hun aldri vært, og et dyrt klesplagg krever måneder med sparing.

Minstepensjonistene vil få et ekstra løft på 4.000 kroner fra 1. september, men det hjelper lite når økte priser, avgifter og de uforutsigbare og markedstilpassede strømutgiftene, «spiser opp» pensjonstillegget. Derfor bør satsene for enslige minstepensjonister økes ytterligere. Det har de fortjent.

LES OGSÅ: Flere leserinnlegg finner du på våre debattsider

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke