23. okt
ISHOCKEY: Storhamar med suksess i serie og sluttspill i år.
 
«Mirakelet i OL-amfien»
Dette er en av de mest misvisende overskrifter jeg har skrevet.

0
Publisert: 14.apr.2015 04:00
Oppdatert: 14.apr.2015 08:44

MENINGER

Det er nemlig ikke noe mirakel vi er vitne til i Hamar OL-amfi og Storhamar hockey om dagen. Ikke en gang flaks. Derimot resultatet av hardt arbeid, klubbfølelse, strategi, flinke folk og mange som stiller opp. Det kunne svært fristende å nevne enkeltpersoner som har gått i spissen for snu-operasjonen og oppturen vi nå ser i hockeyen. Men jeg skal la det være, årets suksess for Storhamar Dragons skyldes først og fremst kollektiv innsats, fra styret til supportere og spillere. Slik er det som regel i lagidretter.

Som de andre eliteidrettslagene i Hamar har Storhamar det siste tiåret for ofte måtte be om økonomisk hjelp fra kommune, kreditorer og egne yngres avdelinger. Beretningene om en lokal eliteidrett med ambisjoner om «gull», men med økonomistyring tilpasset de lavere divisjoner har vært mange. Lån, tilskudd og sletting av gjeld har vært gitt av litt for velvillige politikere i flere omganger. Applaudert av minst like velvillige sportsjournalister.

Problemet er bare at akkorder og tilskudd fra kommunekassa skaper ikke entusiasme, det øker ikke dugnadsviljen eller antallet tilskuere. Og det bygger ned omdømmet proporsjonalt med størrelsen på sjekken, både for giver og mottaker. Det har dagens ledelse i Storhamar skjønt. Og den har skjønt at garantien for en bærekraftig klubb ligger i å mobilisere egne krefter, ikke skrive brev til kommunen via sportssidene i avisa.

Jeg har hatt diverse diskusjoner med ulike styreledere og daglig ledere i Storhamar om økonomi opp gjennom årene. Ikke alle har vært like hyggelige. Desto hyggeligere er det å gratulere med det som nå skjer i og med klubben. Storhamar hockey anno 2015 er ikke bare fortellingen om en sportslig suksess, det er en fortelling om byggingen av en klubbkultur og en toppidrettskultur. Det handler om ærlighet i forhold til omgivelsene om hva som er realitetene for klubben. Og det handler om erkjennelsen av at bare vi selv kan løse våre egne problemer. Alle som er involvert i idrett har noe å lære av snuoperasjonen, ikke minst de som har ambisjoner om å bevege seg sportslig i de øverste divisjonene. Pluss lokalpolitikerne som i stor grad setter rammebetingelsene for disse idrettslagene.

Jeg er ingen stor ekspert på hockey, for å si det forsiktig. Men jeg tror jeg er ganske god på å fornemme stemning, om det ligger positiv eller negativ energi i lufta når jeg er på et sted. Slik sett har årets hockeysesong vært rene julebordet for et Hamar som har vært sulteforet på sportslige opplevelser og utvikling i flere år. Det oser stolthet og positiv energi allerede når du kommer til rundkjøringa ved Maxi nå om dagen.

Storhamar kommer til å møte neste sesong tilnærmet gjeldfrie. Og med en gedigen sportslig opptur l i ryggsekken. Faren er selvsagt at pengekrana nå åpnes igjen for mye. Klubben trenger etterhvert flere på lønningslista i administrasjonen. Presset for å kjøpe flere og bedre spillere vi øke, suksess avler forventning om nye suksesser. Jeg håper og tror imidlertid at Storhamar fortsetter å bruke suksessoppskriften de laget til sesongen 2014/2015. Den har vist seg å være verdt sin vekt i gull!

Som sagt; jeg har ikke veldig greie på hockey. Men jeg synes det er innmari moro å være i OL-amfien om dagen! Sammen med 6.000 andre hedmarkinger som later til å ha fått en kollektiv innsprøyting med sydlandsk blod. Takker!

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke